Název:
Dietní zvyklosti pacientů s onemocněním horních cest dýchacích
Překlad názvu:
Dietary habits of patients with upper respiratory tract diseases
Autoři:
PANUŠOVÁ, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Problematika onemocnění dýchacích cest je velmi obsáhlá, a proto jsem se ve výzkumu zaměřila na onemocnění obstrukční spánkové apnoe. V teoretické části se budeme věnovat anatomii, fyziologii, patofyziologii a patologii dýchací soustavy. Dále bude definována spánkové apnoe její druhy a důraz bude kladen na popis obstrukční spánková apnoe. Největším rizikovým faktorem pro vznik OSA je obezita. Vzhledem k celosvětovému navyšování počtu obézních osob se zároveň zvyšuje i množství lidí s tímto onemocněním. Středomořská dieta je považována za zdravý životní styl a snižuje rizika vzniku kardiovaskulárních onemocněních a nádorů. Zároveň může mít vliv i na léčbu OSA. Praktická část se zaměřuje na kvalitativní výzkum, který si klade za cíl zmapovat dietní zvyklosti pacientů s obstrukční spánkovou apnoí, zjistit jejich informovanost o dietách souvisejících s tímto onemocněním a zmapovat pacienty s OSA z hlediska tělesné hmotnosti. Z výzkumu vyplynulo, že dietní zvyklosti pacientů nejsou ideální. Pacienti mají problém s vysokým příjmem tuků a nedostatkem zeleniny a ovoce. Pacienti nebyli o dietách dostatečně informováni. Posledním zjištěním bylo, že čím více pacienti přibývají na hmotnosti, tím se zhoršují jejich dýchací obtíže. To má vliv na jejich spánek a zároveň se častěji v noci probouzejí. Výsledky této práce mohou pomoci lékařům i pacientům při léčbě onemocnění obstrukční spánkové apnoe a podpořit zdravý životní styl a zároveň by mohla připomenout, že pro léčbu tohoto onemocnění je potřeba multidisciplinární tým odborníků, stejně jako je to u například diabetu mellitu The issue of respiratory diseases is very broad, and therefore I focused my research on obstructive sleep apnoea. In the theoretical part we will discuss the anatomy, physiology, pathophysiology and pathology of the respiratory system. In addition, sleep apnea will be defined its types and emphasis will be placed on the description of obstructive sleep apnea. The greatest risk factor for the development of OSA is obesity. As the number of obese people is increasing worldwide, the number of people with this condition is also increasing. The Mediterranean diet is considered a healthy lifestyle and reduces the risk of cardiovascular disease and cancer. It may also have an impact on the treatment of OSA. The practical part focuses on qualitative research that aims to map the dietary habits of patients with obstructive sleep apnoea, to determine their awareness of diets related to this disease and to map OSA patients in terms of body weight. The research revealed that the dietary habits of patients are not ideal. Patients have a problem with high fat intake and lack of vegetables and fruits. Patients were not well informed about their diets. The last finding was that the more the patients gained weight, the worse their breathing difficulties became. This affects their sleep and they also wake up more often at night. The results of this work may help doctors and patients in the treatment of obstructive sleep apnoea and promote healthy lifestyles, and could also serve as a reminder that a multidisciplinary team of specialists is needed to treat this disease, just as it is for diabetes mellitus, for example.
Klíčová slova:
dietní zvyklosti; obezita; Obstrukční spánková apnoe; tělesná hmotnost; body weight; dietary habits; obesity; Obstructive sleep apnoea Citace: PANUŠOVÁ, Michaela. Dietní zvyklosti pacientů s onemocněním horních cest dýchacích. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/72180