Název:
Postprandiální termofýlie u trnorepa skalního Uromastyx acanthinurus
Překlad názvu:
Postprandial thermophily in spiny-tailed agama Uromastyx acanthinurus
Autoři:
STARÁ, Zuzana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Vyhledávání vyšší teploty následně po příjmu potravy nazýváme postprandiální termofýlie. Postprandiální termofýlie napomáhá zvýšit stravitelnost potravy. My jsme měřili preferovanou tělesnou teplotu u druhu Uromastyx acanthinurus. Testovali jsme deset jedinců a každý pokus jsme dvakrát opakovali. U sledovaných jedinců byla postprandiální termofýlie prokázána. V průměru se preferovaná teplota zvýšila o 3,82°C po podání potravy. Na marginální hladině významnosti nám vyšla významná pozitivní závislost délky jedinců na rozdílu teplot před a po podání potravy.Postprandial thermophily (PT) is an increase of preferred body temperature following food consumption. PT helps to maximize digestive functions. We compared the preferred body temperature after feeding in a species Uromastyx acanthinurus. We tested ten individuals and repeated each experiment twice. Our results clearly demonstrate the occurrence of postprandial thermophily in Uromastyx acanthinurus. The average temperature raised 3,82°C after feeding. We found the marginal significance of the relationship between temperature before and after feeding and the length of the individual.
Klíčová slova:
postprandiální termofýlie; preference; teplota; Uromastyx acanthinura; postprandial thermophily; preference; temperature; Uromastyx acanthinurus Citace: STARÁ, Zuzana. Postprandiální termofýlie u trnorepa skalního Uromastyx acanthinurus. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/18275