Original title:
Senzorické vlastnosti mražených krémů
Translated title:
Sensory properties of frozen ice creams
Authors:
KADLECOVÁ, Hana Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku získávají na oblibě díky vnímání jejich zdravotních benefitů. Mléčný tuk má však významný vliv na stabilitu struktury, texturu, senzorické vlastnosti a vzhled. Cílem této diplomové práce bylo zvážit možnosti využití sóji jako náhrady tuku při vývoji nízkotučného nemléčného mraženého krému.Low-fat dairy products are gaining its popularity due to the perception of health benefits. However, milk fat plays a significant influence on the structure stability, texture, sensory attributes and appearance. The aim of this diploma thesis was to investigate the potential of using soya as a fat replacer in the development of a low-fat non-dairy ice cream.
Keywords:
fat replacer; Ice cream; sensory properties; Mražený krém; náhrada mléčného tuku; senzorické vlastnosti Citation: KADLECOVÁ, Hana. Senzorické vlastnosti mražených krémů. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/68291