Original title:
Přírodní barviva pro chytré obaly
Translated title:
Natural dyes for smart packaging
Authors:
Nyklesová, Ludmila ; Dzik, Petr (referee) ; Veselá, Mária (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zaměřuje na využití přírodních barviv v chytrých obalech pro potraviny jako indikátory změny pH. Teoretická část práce se věnuje popisu chytrých obalů, které jsou rozděleny na aktivní a inteligentní obaly. V rámci inteligentních obalů se práce soustředí na indikátory pH, včetně jejich kompozice, tedy použitého polymeru a barviv, s důrazem na anthokyanová barviva. Kromě toho je v teoretické části popsána metodika měření barevných změn připravených indikátorů. V experimentální části práce je extrahováno anthokyanové barvivo z bobulí arónie (Aronia melanocarpa) a následně jsou připraveny tenké filmy s obsahem tohoto extraktu. Barevná změna připravených tenkých vrstev je dále studována v prostředí s nízkou koncentrací amoniaku. Vrstvy, které projevily reakci na prostředí amoniaku, byly následně přetisknuty bílým UV lakem a byla sledována jejich reakce na prostředí s nízkým obsahem amoniaku.
This thesis focuses on the use of natural dyes in smart food packaging as pH change indicators. The theoretical part of the thesis describes smart packaging, which can be divided into active and intelligent packaging. Within intelligent packaging, the thesis focuses mainly on pH indicators, including their composition, i.e., the polymer used and the dyes, with an emphasis on anthocyanin dyes. The theoretical part also includes a description of the methods used to measure the color changes of prepared indicators. In the experimental part of the thesis, anthocyanin dye is extracted from Aronia melanocarpa berries and thin films containing the anthocyanin extract are prepared. The color change of the prepared thin layers is further studied in an environment with a low concentration of ammonia. Layers that showed a reaction to the ammonia environment were subsequently overprinted with white UV varnish, and their reaction to an environment with low ammonia content was observed.
Keywords:
anthocyanins; chokeberry; intelligent packaging; pH indicator; polymer films; smart packaging; anthokyany; arónie; chytré obaly; indikátor pH; inteligentní balení; polymerní filmy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/209736