Original title:
Výživa dojnic v průběhu tranzitního období
Authors:
SVAČINOVÁ, Nela Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této bakalářské práci jsou popsány základní faktory související s otelením, správnou výživou a laktací dojnice. Úvodem jsou zmíněny jednotlivé části trávicího traktu a průběh fyziologie trávení. Následně je část věnována tranzitnímu období a rizikům, která ho doprovázejí. Podstatnou část práce představuje také souhrn základních živin vyskytujících se v krmivech a základních komponentů zařazovaných do krmných dávek skotu.In this bachelor thesis the basic factors are described related to calving, correct nutrition and lactation of the dairy cow. The individual parts of the digestive tract and the course of digestive physiology are mentioned in the introduction. Subsequently, a section is devoted to transition period and risks that surround it. A substantial part of the work is also summary of basic nutrients found in feeds and basic components included in cattle rations.
Keywords:
calving; dairy cow; lactation; metabolic diseases; nutrition; ration; transition period; dojnice; krmná dávka; laktace; metabolická onemocnění; otelení; tranzitní období; výživa Citation: SVAČINOVÁ, Nela. Výživa dojnic v průběhu tranzitního období. České Budějovice, 2023. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64657