Original title:
Využití hořčíku u nosnic
Authors:
Jandová, Eliška Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá stanovením retence hořčíku v organismu. Pro experiment byly použity kuřice nosného typu hybrida Bovans Brown od 14. týdne věku. Slepice po celou dobu pokusu byly krmeny ad libitum krmnou směsí s indikátorem oxidem chromitým. Od zahájení snášky byly každý den odebírány vejce pro stanovení pevnosti skořápky. Bilanční stravitelnost hořčíku byla zjišťována ve třídenních periodách. Spotřeba krmiva byla zjišťo-vána indikátorovou metodou. Průměrná bilanční stravitelnost hořčíku z krmné směsi byla 55,1 %. Maximálních hodnot, okolo 58 %, dosahovala mezi 40 – 60 dny po snesení 1. vej-ce. Průběh retence hořčíku od 43. dne před snesením 1. vejce a 73. den po snesení 1. vejce lze vyjádřit polynomickou rovnicí 2. stupně: Y= -0,0009x2 + 0,1316x + 54,12; R2 = 0,6414. S postupující snáškou a hmotností vajec se zvyšovala denní retence hořčíku, která byla před zahájením snášky 127 mg. Během snášky bylo v těle nosnice denně zadržováno 179 – 196 mg hořčíku. Průměrný obsah hořčíku ve skořápce byl 3,771 ± 0,2131 g/kg. Za celé bilanční období byla průměrná spotřeba krmiva 120,13 g. V hodnocení kvality vajec od 17. do 29. týdne věku se všechny hodnoty shodovaly s technologickým návodem daného hybrida.This thesis deals with determination of the magnesium and iron retention in organism. In experiment there were used laying hen of carrier type of hybrids Bovans Brown from the age of fourteen months. Chicken were fed ad libitum with feed mixture with the indicator of chromium oxide the entire duration of the whole experiment. From the beginning of the clutch eggs were removed to specify the strenght of eggshells. The balance digestibility of magnesium was found out in three-day periods. Feed consumption was found out by indi-cator method. An average balance digestibility of magnesium in feed mixture was 55, 1 %. Maximum, about 58%, was reached between 40 – 60 days after laying of the first egg. The course of retention of magnesium from 43rd day before laying of the first egg to 73rd day after laying of the first egg is possible to express by polynomial second degree equation Y= -0,0009x2 + 0,1316x + 54,12; R2 = 0,6414. Daily retention of magnesium that was 127 mg before beginning of the clutch was increased with proceeding clutch and egg weight. During the clutch there were retained 179 – 196 mg of magnesium in the layer´s body. Average content of magnesium in eggshells was 3,771 ± 0,2131 g/kg. For the whole reten-tion period average feed consumption was 120,13 g. In evaluation of quality of eggs from the age of 17. to 29. weeks all values were identical with a technological manual of given hybrid.
Keywords:
hořčík; layer; magnesium; mineral substances; minerální látky; nosnice; retence hořčíku; retention of magnesium