Název:
Využití vybraných komponentů rostlinného původu ve výživě ryb
Autoři:
Zugárková, Iveta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo zpracování literární rešerše o využití vybraných rostlinných komponentů ve výživě ryb. Dále byla zpracována i problematika z oblasti chovu a výživy ryb, nutričních požadavků na živiny a úpravy krmiv. V práci byla vy-pracována metodika krmného testu. Pro krmný test bude použita šupinatá a lysá forma kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a ryby budou krmeny vybranými druhy obilovin - krmná pšenice a pšenice nízkofytátová, krmný ječmen a bezpluchý ječmen. Obiloviny budou zpracovány do granulí pro lepší příjem a využití krmiva. Pokus bude zahájen v květnu 2016 na Oddělení rybářství a hydrobiologie Mendelovy univerzity v Brně v recirkulačním systému v teplé akvarijní místnosti. Cílem testu bude zhodnotit produkční účinnost použitých obilovin včetně jejich vlivu na chemické složení tkání a vybrané parametry vnitřního prostředí ryb. Výběr testovaných odrůd vycházel z poznatků o sní-žení zatížení rybničního prostředí fosforem. Rostlinná krmiva při přikrmování kapra tvoří nejnákladnější položku v chovu, proto je snaha o hledání ekonomicky a výživově výhodných krmiv.The main aim of this Bachelor´s thesis was to create a literary review on the use of selected plant components in fish nutrition. Part of the review contains data on fish bre-eding and nutrition, nutritional requirements regarding the nutrients and customization of fish food. The second part of the Bachelor´s thesis presents a draft on the methodo-logy of a feeding test. Both scaled and mirror forms of common carp (Cyprinus carpio L.) will be used in this test and fed different crops: feeding and low-phosphate wheat, feeding and pearl barley. The corps will be processed into granule to make the food intake and utilization easier. The test will star in May 2016 and be carried out in the recirculation system of the aquarium room at the Department of fishery and hydrobiolo-gy of the Mendel University in Brno. The aims of the test is to evaluate the production effectiveness of used crops, including their influence on the chemical composition of fish tissues and selected parameters of internal environment of fish bodies. The tested crop species were chosen based on the data on the influence of various crops on the phosphorus level reductions in fishponds. Because the plant food for carp represents the most expensive part of carp breeding, there is ongoing research for finding economically and nutritionally suitable food.
Klíčová slova:
ječmen; pšenice; rostlinné komponenty; výživa ryb; |kapr| |obecný| (|Cyprinus| |carpio| L.)