Název:
Luštěniny jako zdroj vybraných makro a mikronutrientů
Autoři:
Bernreiterová, Hana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá kvantitativním stanovením obsahu vybraných minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn a Cu) u osmi druhů luštěnin: Cicer arietinum L., Glycine max L., Lens culinaris Medic., Phaseolus vulgaris L., Pisum sativum L., Vigna angularis L., Vigna radiata L. a Vigna unguiculata L. Pomocí atomové absorpční spektrometrie byly měřeny rozdíly obsahu vybraných minerálních prvků mezi druhy a závislost těchto obsahů na způsobu a místě pěstování. Z výsledků práce vyplývá, že nejlepším zdrojem všech vybraných prvků je sója. Naopak nejméně vhodným zdrojem se jeví hrách. Konzumace fazolu a druhů rodu Vigna je vhodná pro vysoký obsah vápníku a hořčíku. Velmi dobrým zdrojem železa, zinku a mědi je mimo sóju také čočka. Způsob ani lokalita pěstování se neukázaly jako obecně působící faktory, které by jednoznačně ovlivňovaly obsah vybraných minerálních látek.This diploma thesis deals with the determination of amount of selected mineral elements (Ca, Mg, Fe, Zn and Cu) for eight species of pulses: Cicer arietinum L., Glycine max L., Lens culinaris Medic., Phaseolus vulgaris L., Pisum sativum L., Vigna angularis L., Vigna radiata L. a Vigna unguiculata L. The differences between species in the amount of selected mineral elements and the dependance of the amount on the method and location of growing were determined by atomic absorbtion spectroscopy. The results determined that the best source of selected mineral elements is soybean. On contrary the least useful source is pea. Consummation of common bean and Vigna species is beneficial because of high amount of calcium and magnesium. Except soybean the high amount of ferrum, zinc and copper is in lentil. There was no general difference in amount of selected mineral elements based on location and method of growing.
Klíčová slova:
luštěniny; minerální látky; výživa člověka; zemědělství