Název:
Výskyt a význam fenolových sloučenin v potravinách
Autoři:
Hvězdová, Kristýna Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářskou práci jsem vypracovala v letech 2015/2016 na Mendelově univerzitě v Brně na Zahradnické fakultě na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů. Práce obsahuje rozdělení a definování fenolových sloučenin v potravinách a charakteristiku vzniklých chemických reakcí fenolových sloučenin v potravinách. Ve vlastním komentáři je popsáno kvalitativní i kvantitativní zastoupení fenolových sloučenin ve vybraných potravinách, a to resveratrolu ve víně a anthokyanů v rostlinných produktech, a také zhodnocení významu a vlivu fenolových sloučenin na lidské zdraví.This Bachelor thesis I wrote in the years 2015/2016 at Mendel University in Brno Faculty of Horticulture at Department of Post-Harvest Technology of Horticulture Products. The work contains division and definition of phenolic compounds in foodstuff and their characteristics chemical reaction of phenolic compounds. Qualitative and quantitative agency phenolic compounds in chosen foodstuff, resveratrol in wine and athokyans in plants product, is describe in my own comments. The comments also includes assessment occurrence and leverage of phenolic compounds on human health.
Klíčová slova:
anthokyany; fenolové sloučeniny; lidské zdraví; potraviny; resveratrol