Název:
Využití méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Autoři:
Vincentová, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů hlohu peřenoklaného (Crataegus pinnatifida Bunge.) a cicimku datlového (Ziziphus jujuba Mill.). Je zde popsán původ, morfologický popis, pěstování, ekologické nároky, rozmnožování, sklizeň, zdravotní účinky a potravinářské využití těchto ovocných stromů původem z Číny. Také je popsaný tomel japonský (Diospyros kaki Thunb.), hrušeň písečná (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak. 'Hosui'), aktinidie význačná (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Planch. ex Miq.), rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides L.) a jeřáb obecný (Sorbus aucuparia L. 'Sorbinka'). Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny při degustaci. Nejlépe hodnocené bylo želé z hlohu a aktinidie, následně marmeláda z cicimku a jeřabiny a kompot z cicimku a hlohu s alkoholem. Na základě hodnocení bylo zjištěno, že všechny produkty byly hodnoceny nadprůměrně. Tyto vysoce hodnocené produkty mají dobré senzorické vlastnosti, významné léčivé účinky a výroba je jednoduchá. Proto jsou možnosti domácí výroby velmi široké.Bachelor thesis is focused on the possibility of growing and processing Chinese hawthorn (Crataegus pinnatifida Bunge.) and Chinese jujuba (Ziziphus jujuba Mill.). The origin, morphological description, cultivation, ecological requirements, propagation, harvest, health effects and food utilization of these fruit trees is described in this thesis. Japanese persimmon (Diospyros kaki Thunb.), Asian pear (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak. 'Hosui'), Hardy kiwi (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Planch. Ex Miq.), Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) and Mountain-ash (Sorbus aucuparia L. 'Sorbinka') are describe too. From the harvested fruits were produced conserves, marmelades and other products, which have been assessed during the tasting. Top rated was a jelly with hawthorn and hardy kiwi, then marmalade from jujuba, rowan berries and compote from jujuba and hawthorn with alcohol. Based on the evaluation was found that all products were evaluated above average. Products have positive sensoric qualities, significant health effects and are easy to produce. Therefore, the possibilities of domestic production are very wide.
Klíčová slova:
aktinidie význačná; cicimek datlový; hloh peřenoklaný (Crateagus pinnatifida); hrušeň písečná; jeřáb obecný; Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides); tomel japonský