Název:
Selekce potravy bobrem evropským (Castor fiber) v hospodářských porostech jižní Moravy
Autoři:
Černíková, Karla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se věnuje výběru potravy bobrem evropským (Castor fiber) na území Tvrdonicka, a to konkrétně v okolních porostech šesti slepých ramen řeky Moravy. Jako podklady pro literární část práce sloužily české i zahraniční literární prameny. Pro praktickou část práce byla využita data z terénního šetření, které proběhlo v zimním období let 2017 a 2018. Šetření na daném území proběhlo podle metod zjištění zimní potravní nabídky a monitoringu ohryzů z aktuálních sezón. Nejvíce preferovanými dřevinami na tomto území byly topol (Populus sp.), javor babyka (Acer campestre), vrba (Salix sp.), jasan (Fraxinus sp.) a trnka obecná (Prunus spinosa). Bobr zde preferoval nejvíce mladé porosty s jedinci menších průměrů. Poškození porostů bylo proti jiným lokalitám velmi nízké. Výsledky této práce většinou potvrzují doposud uváděné informace o selekci dřevin bobrem. Dále se také soustředí na zhodnocení faktorů, které ovlivňují výběr potravy.The bachelor's thesis deals with the selection of food of European beaver (Castor fiber) in the Tvrdonicko area, specifically in the surrounding stands of six blind branches of the Morava River. Czech and foreign literary sources served as the basis for the literary part of the work. For the practical part of the work, data from the field survey, which took place in the winter period of 2017 and 2018, were used. The most preferred tree species in this area were poplar (Populus sp.), babyka maple (Acer campestre), willow (Salix sp.), ash (Fraxinus sp.) and blackthorn (Prunus spinosa). The beaver preferred the most young stands with individuals of smaller diameters. The damage to the vegetation was very low compared to other localities. The results of this work mostly confirm the information presented so far on the selection of woody plants by a beaver. It also focuses on evaluating the factors that influence food choices.
Klíčová slova:
bobr evropský; European beaver; food offer; food requirements; food selection; potravní nabídka; potravní nároky; selekce potravy