Original title:
Obsah polyaminů ve vybraných produktech
Authors:
Popelková, Zuzana Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Teoretická část mé diplomové práce pojednává o zvěřině jako takové, o jejím složení a o účincích a tvorbě polyaminů v organismu. Praktická část se zabývá obsahem polyaminů (putrescinu, spermidinu, sperminu) v srnčím, jelením a kančím hřbetu. Polyaminy se stanovovaly pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Sledoval se vliv způsobu uchování a druhu zvěřiny, jak na celkové množství polyaminů, tak na obsah jednotlivých polyaminů. Celkové množství polyaminů se během skladování snižovalo jak v srnčím, jelením tak v kančím hřbetu. V největších koncentracích se v srnčím a jelením hřbetu naměřil spermidin, ať už v chlazeném nebo mraženém mase. V kančím hřbetu bylo zjištěno nejvíce sperminu. Druh zvěřiny neměl vliv na obsah polyaminů v mase. Polyaminy se vyskytovaly zhruba ve stejném množství jak v srnčím, jelením i kančím hřbetu.The theoretical part of my thesis focuses on venison, its composition and effects and formation of polyamines in the body. The practical part deals with the content of polyamines (putrescine, spermidine, spermine) in roe deer, red deer and wild boar's ridge. Polyamines were determined by high performance liquid chromatogramy. The influence of the preservation method and the kind of venison was researched on the total amount of the polyamines and the contents of individual polyamines. The total amount of polyamines is decreased during storage in roe deer, red deer and wild boar. The highest concentrations were measured spermidine in roe deer and red deer, whether chilled or frozen meat. The boar ridge was found most spermine. Kind of venison did not affect the content of polyamines. Polyamines occurred about the same amount as in roe deer, red deer and boar meat.
Keywords:
polyaminy; putrescin; spermidin; spermin; zvěřina