Název:
Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na tučnost mléka holštýnských dojnic
Autoři:
Stoklas, Josef Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv mají vybrané chovatelské parametry na tučnost mléka dojnic. Pokus proběhl během celého kalendářního roku (od listopadu 2018 do listopadu 2019). Pozorování probíhalo jednou měsíčně. Celkem bylo vyhodnoceno 160 kusů dojnic ustájených ve stáji s volnými stelivovými boxy. Porovnávány byly dojnice jednak na vrcholu, jednak na konci laktace. Byla hodnocena frekvence základních životních projevů dojnic. Tyto životní projevy se u sledovaných skupin v průběhu laktace neměnily. Pokud se týká životních projevů, tak sledované dojnice převážně ležely (z 60 %), a to bez ohledu na stádium laktace. Při ležení preferovaly levou stranu těla, přičemž rozdíl byl 0,5 %. Výrazné rozdíly byly zjištěny v mléčných složkách mléka. Výrazný rozdíl byl i v tučnosti, kdy dojnice na vrcholu laktace měly tuk 3,86 % a dojnice na konci laktace 4,56 % tuku. Rozdíl byl i v separovaném krmivu. U vrcholu laktace na horním sítu zůstávalo pouhých 4,6 % a u konce laktace 18,1 %.The aim of this thesis was to find out what effect the selected breeding parameters have on the milk fat content of dairy cows. The experiment took place troughout the whole year (from November 2018 to November 2019). Observations were conducted once a month. A total of 160 dairy cows were evaulated and all of them were in the stable with loose litter boxes. Dairy cows were compared at the top and at the end of lactation. The basic life manifestations frequencies of dairy cows were evaluated. These life manifestations did not change during the lactation in the monitored groups. As far as life manifestations are concerned then monitored dairy cows were mostly lying (from 60 %) regardless of the lactation stage. When they were lying down they preferred left side of the body, the difference was 0,5 %. Significant differences were found in milk components of the milk. Significant difference was also in fatness, dairy cows at the top of lactation had 3,86 % of fat and dairy cows at the end of lactation had 4,56 % of fat. The difference was also in the seperated feed. At peak lactation on the upper sieve remained just 4,6 % and at the end remained 18,1 % of feed.
Klíčová slova:
bílkoviny; dairy cows; dojivost; dojnice; fat; lactation; laktace; milk yield; protein; tuk