Original title:
Přirozeně se vyskytující toxiny v potravinách
Authors:
Pavlíková, Lenka Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Přirozeně se vyskytující toxiny v potravinách se zabývá různými toxiny. Toxiny rostlin jsou popsány a řazeny podle chemické podstaty. Dále se práce zabývá toxiny vyšších hub a mikroorganismů, tedy mykotoxiny a bakteriálními toxiny. V práci jsou také popsány toxiny mořských živočichů, jejich výskyt, působení a charakteristické příznaky otravy, kterou způsobují. Na závěr práce jsou zpracovány opatření, která jsou navržena pro předcházení výskytu toxinů v potravinách.The bacherol thesis Naturally occurring toxins in food concerns the different toxins. Plant toxins is described and classified by chemical nature. It also deals with t fungal toxins and toxins of microorganisms, mycotoxins and bacterial toxins. The work also describes the toxins of marine animals. Where they occur. Their effect and characteristic signs of repair. Finally, I is written measures that are prevention of toxins in food.
Keywords:
limits; limity; occurrence; příznaky; symptoms; toxin; výskyt