Název:
Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka
Autoři:
Šulová, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce s názvem „Vliv úrovně metabolických procesů živočišného organismu na zastoupení lipidových složek mléka“ se zabývá problematikou fyziologických procesů, které skrze různé metabolické cesty ovlivňují syntézu, složení a uvolňování lipidů sekrečními buňkami mléčné žlázy. Úvodní kapitola je zaměřena na charakteristiku základních složek mléka, z nichž nejdetailněji jsou popsány jednotlivé frakce mléčného tuku. V následujících kapitolách je popsána syntéza mléčného tuku a metabolismus lipidů v těle přežvýkavců, konkrétně skotu, a dále pak faktory, které množství a složení mléčného tuku ovlivňují. Součástí práce je návrh metodiky experimentální práce, ve kterém je popsáno rozdělení zvířat do skupin, krmné diety a také celkový průběh experimentu.This bachelor thesis entitled ‘Influence of the level of metabolic processes of animal organism on the representation of lipid components in milk’ deals with physiological processes which influence synthesis, composition and release of lipids by secretory cells of the mammary gland through various metabolic ways. The introductory chapter focuses on the characteristics of the basic components in milk; individual fractions of milk fat are described in detail. The following chapters describe the synthesis of milk fat and lipid metabolism in the body of ruminants, namely cattle, and factors that influence the amount and composition of milk fat. A proposal of the methodology of experimental work describing division of animals into groups, feed diets and the overall progress of the experiment is a part of the thesis.
Klíčová slova:
cattle; fatty acids; mastné kyseliny; metabolism; metabolismus; milk; milk fat; mléko; mléčný tuk; skot; synthesis; syntéza