Název:
Stanovení oxidu siřičitého ve víně standardními i alternativními metodami
Autoři:
Dufek, Petr Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na prostudování domácí i zahraniční literatury týkající se stanovení oxidu siřičitého ve víně. Podrobný popis standardních i alternativních metod, jejich rozbor, stanovení možných nedostatků či nevýhod a konkretizování předností a výhod. Teorii získanou studiem literatury ověřuje tak, že na několika vzorcích vína se různými metodami stanoví jednotlivé formy oxidu siřičitého. Následně jsou pak získané výsledky u jednotlivých metod porovnané z hlediska přesnosti a použitelnosti ve vinařské praxi. Vše by mělo být zpracováno tak, aby se tato diplomová práce mohla stát doplňkovým studijním materiálem pro studenty vysokých škol.This thesis focuses on the study of domestic and foreign literature on the determination of sulfur dioxide in wine. A detailed description of the standard and alternative methods, their analysis, identification of possible shortcomings or disadvantages and specifying strengths and advantages. Theory obtained by studying literature is verified by a several samples of wine are provided different forms of sulfur dioxide with different methods . Subsequently, the results obtained by various methods are compared in terms of accuracy and applicability in the viticultural practice. Everything should be processed in order that the thesis could become an additional study material for university students.
Klíčová slova:
jodometrie; metody stanovení; oxid siřičitý; průtoková chronopotenciometrie; rozbor vína