Název:
Studium inhibice mikroorganismů ve vinařské technologii
Autoři:
Vavřiník, Aleš Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá studiem inhibice mikroorganismů, které jsou spojeny s vinařskou technologií. Důraz je kladen především na bakterie octového a mléčného kvašení. Jsou v ní rešeršním způsobem zpracovány data pojednávající o charakteristice, taxonomii a metabolismu obou zmíněných skupin bakterií. Jsou v ní taktéž podrobně popsáni nejdůležitější zástupci octových a mléčných bakterií. V experimentální části byly studovány inhibiční vlastnosti stříbrných částic, které byly vyrobeny tzv. zelenou syntézou. Antibakteriální vlastnosti se zkoumaly pomocí plotnové metody a pomocí studia růstových křivek na dvou zástupcích bakterií octového kvašení (Gluconobacter oxydans CCM 3618 a Acetobacter aceti CCM 3620T) a dvou zástupcích bakterií mléčného kvašení (Lactobacillus brevis CCM 1815 a Pediococcus damnosus CCM 2465). Experimenty prokázaly inhibiční schopnost stříbrných částic vůči všem testovaným bakteriím, přičemž větší citlivost byla zaznamenána u bakterií octového kvašení.The diploma thesis deals with the study of the inhibition of microorganisms that are associated with wine technology. The emphasis is mainly on acetic and lactic acid bacteria. It deals with the research method of data dealing with the characteristics, taxonomy and metabolism of both mentioned groups of bacteria. It also describes in detail the most important representatives of vinegar and lactic acid bacteria. In the experimental part, the inhibitory properties of silver particles, which were produced by the so-called green synthesis, were investigated. Antibacterial properties were examined on two representatives of acetic acid bacteria (Gluconobacter oxydans CCM 3618 and Acetobacter aceti CCM 3620T) and two members of lactic acid bacteria (Lactobacillus brevis CCM 1815 and Pediococcus damnosus CCM 2465). Experiments have shown the inhibitory ability of silver particles against all tested bacteria, while greater sensitivity was observed in acetic acid bacteria.
Klíčová slova:
acetic acid bacteria; bakterie mléčného kvašeni; bakterie octového kvašení; inhibice; inhibition; lactic acid bacteria; oenology; silver particles; stříbrné částice; vinařství