Název:
Technologické možnosti využití pivovarských kvasinek
Autoři:
Bergová, Sabina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na technologické možnosti využití pivovarských kvasinek. Zabývá se popisem kvasinkové buňky, primárním a sekundárním využitím pivovarských kvasinek. Primární využití pivovarských kvasinek zahrnuje výrobu piva, lihu a chleba. V sekundárním využití kvasinek je popsána výroba SCP (Single cell proteinu), výroba léčiv a potravinových doplňků, kosmetiky, krmiv, efedrinu, biopaliva, hnojiva, ochucovadel v kuchyni, a také schopnost kvasinek biosorpce.This Bachelor thesis is focused on technological options on how to utilize brewer's yeast. It describes and concerns primary and secondary yeast cell and the usage of brewer's yeast. The primarily usage of brewer's yeast includes the production of beer, alcohol and last but not least bread. The usefulness of secondary yeast is focused on creation of SCP (Single cell protein), furthermore on how to gain medication and food supplements, cosmetics, feed, ephedrine, biofuel, fertilizer, condiment but also the ability of yeast bio sorption.
Klíčová slova:
biotransformace; biotransformation; brewer yeast; pivovarské kvasinky; Saccharomyces cerevisiae; Sachcaromyces cerevisiae