Název:
Rizika a benefity veganské výživy
Překlad názvu:
Risks and benefits of vegan diet
Autoři:
Brabcová, Eliška ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pánek, Jan (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá riziky a benefity veganského stravování. Jejím hlavním cílem je zjistit, zda-li vegani disponují adekvátními znalostmi a předchází daným rizikům. Dílčím cílem je získání podkladů pro následné vypracování edukačního materiálu v rámci navazující diplomové práce. Teoretická část představuje základní charakteristiky veganského stravování a shrnuje aktuální poznatky o problematice zastoupení makronutrientů a vybraných mikronutrientů ve veganské stravě. Rovněž předkládá současný stav poznání ve využití veganské stravy v prevenci diabetu mellitu, nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Praktická část byla realizována pomocí kvantitativního dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že respondenti nemají dostatečné znalosti o rizikách a benefitech jejich stravování, přestože čerpají informace z ověřených a evidence-based zdrojů. Z dat také vyplývá, že byť 51 % respondentů dochází pravidelně k lékaři v rámci prevence rizik veganského stravování, tak pouze 15 % z nich konzultovalo svůj jídelníček s lékařem či nutričním terapeutem. Nedostatečná je také suplementace deficitních mikronutrientů. 56 % dotazovaných pravidelně sleduje svůj příjem makroživin, ale pouze 15 % zohledňuje ve sledování také mikronutrienty. Nadpoloviční většina těch, kteří sledují svůj příjem živin v...This bachelor thesis explores the risks and benefits of a vegan diet. Its main aim is to determine whether vegans have an adequate knowledge of the topic and whether they are actively trying to prevent the risks connected to the diet. One of the author's aims was to obtain data that will serve as a basis for the subsequent development of educational material for their diploma thesis. The theoretical part presents the basic characteristics of a vegan diet and summarizes the current knowledge on the issue of macronutrients and selected micronutrients represented in the diet. It also presents the reader with the current state of knowledge in the use of vegan diets in the prevention of diabetes mellitus, cancer, and cardiovascular diseases. The empirical part was carried out using a quantitative questionnaire survey. The results suggest that respondents have insufficient knowledge of the risks and benefits of their diet, despite using validated and evidence-based information sources. The data also shows that although 51 % of the respondents regularly visit their doctor to be assisted with the prevention of the risks connected to their diet, only 15 % of them consulted their diet with a doctor or nutritional therapist beforehand. Supplementation of deficient micronutrients is also unsatisfactory. The...
Klíčová slova:
benefity; rizika; veganské stravování; zdraví; benefits; health; risks; vegan diet