Název:
Stravování ve stáří: vliv pracovního zapojení
Překlad názvu:
Diet after retirement: Does working after retirement matter?
Autoři:
Hrušková, Barbora ; Votápková, Jana (vedoucí práce) ; Bertoli, Paola (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Barbora Hrušková Abstract A balanced and healthy diet can prevent chronic and cardiovascular diseases, can- cer deaths, and other serious health problems. Following a healthy diet is therefore essential during all stages of life and old age is no exception. This thesis examines the impact of working after retirement on the diet of retirees using data from the Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). The propensity score matching and the logit methods are performed and robust standard errors are ap- plied. Our analysis reveals that retirees who start working anew after being already retired and unemployed for some time, have by 9 pp higher probability to increase their consumption of meat, fruits & vegetables, compared to their counterparts who do not start working. No significant differences are found regarding the impact of starting to work on the change of consumption of dairy products, legumes & eggs. However, we further conclude that the probability of eating meat every day is lower by 4 pp for retirees who are working after retirement, compared to retirees who are not working after retirement. Therefore, we point out that to get a complete picture of how the diet changes based on post-retirement work, it is ideal to also observe the data regarding diet prior to retirement.Barbora Hrušková Abstrakt Vyváženou a zdravou stravou lze předcházet chronickým, kardiovaskulárním a onko- logickým onemocněním a dalším vážným zdravotním problémům. Dodržování zdravé stravy je proto nezbytné ve všech fázích života a stáří není výjimkou. Tato diplomová práce zkoumá vliv zaměstnání po odchodu do důchodu na stravování penzistů pomocí dat z průzkumu Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE). K analýze jsme použili párování pomocí propensity skóre a logistickou regresi, zároveň jsme aplikovali robustní standartní odchylky. Naše závěry ukazují, že penzisté, kteří začnou znovu pracovat poté, co byli již po určitou dobu v důchodu a nezaměstnaní, mají o 9 procentních bodů vyšší pravděpodobnost, že zvýší konzumaci masa, ovoce a zeleniny, ve srovnání s jejich protějšky, kteří do zaměstnání nenastoupí. Nejsou zjištěny žádné významné rozdíly ohledně vlivu nástupu do zaměstnání na změnu konzumace mléčných výrobků, luštěnin & vajec. Z výsledků však také vyplývá že pravděpodobnost každodenní konzumace masa je o 4 procentuální body nižší u pen- zistů, kteří pracují po odchodu do důchodu, ve srovnání s penzisty, kteří po odchodu do důchodu nepracují. Proto tedy zdůrazňujeme, že pro úplný obrázek o tom, jak se mění stravování penzistů na základě práce po odchodu do důchodu, je ideální...
Klíčová slova:
chování; Evropa; odchod do důchodu; penzisté; pracovní zapojení; SHARE; zdravástrava; consumption,retirees; Europe; healthy diet; retirement; SHARE; working after retirement