Název:
Stanovení útlumu napěťového pulzu u čokolády s rozdílnou tloušťkou vzorku
Překlad názvu:
Determination of stress wave pulse attenuation in chocolate with different sample thickness
Autoři:
Buchar, Jaroslav ; Trnka, Jan ; Kober, Jan Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Edice: Z-1632/21
Abstrakt: [cze][eng] Ve zprávě jsou uvedeny výsledky studia útlumu mechanického napěťového pulsu ve vzorcích pěti druhů čokolády, kdy každý druh měl pět různých tlouštěk. Jde o údaje stanovené na základě hospodářské smlouvy mezi Ústavem termomechaniky AV ČR a Mendelovy univerzity v Brně. Práce navazují na výsledky dřívějších výzkumů provedených rovněž na základě smlouvy mezi zmíněnými institucemi. Vzorky čokolád byly zatěžovány jak metodou Hopkinsonovy měrné dělené tyče (HMDT), tak metodou přímého zatěžování Hopkinsonovy měrné dělené tyče. Výsledky měření jsou zpracovány v časové i frekvenční oblasti.The report presents the results of an analysis of the attenuation of a mechanical pulse in samples of five types of chocolate, where each type had five different thicknesses. These are data established on the basis of an economic contract between the Institute of Thermomechanics of the Academy of Sciences of the Czech Republic and the Mendel University in Brno. The chocolate samples were loaded using both the Split Hopkinson Pressure Bar (SHPB) and the Hopkinson measuring split bar direct loading method. The measurement results are processed in the time and frequency domains.
Klíčová slova:
chocolate; pulse attenuation; split Hopkinson pressure bar
Instituce: Ústav termomechaniky AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: https://hdl.handle.net/11104/0340230