Název:
Zelenina a ovoce ve školním stravování
Překlad názvu:
Vegetables and fruit in school lunch system
Autoři:
FLEMROVÁ, Karolína Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Má bakalářská práce nese název Zelenina a ovoce ve školním stravování. Toto téma jsem si vybrala, protože si myslím, že je velmi důležité, jaké stravovací zvyklosti si děti v mládí vytvoří. Základy ve výživě jim určují především rodiče, ale také škola, ve které tráví přes den většinu svého času. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám výživou dětí školního věku, především se zaměřením na ovoce a zeleninu. V jednotlivých kapitolách popisuji makronutrienty i mikronutrienty. Dále se zabývám vitaminy rozpustnými v tucích a ve vodě. Podstatná je také část týkající se zeleniny, ovoce a jejich technologických úprav, jako je vaření, pečení, chlazení a jiné. V závěru teoretické části se zabývám školním stravováním, spotřebním košem školních jídelen a edukačními programy. Pro praktickou část jsem si zvolila dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit oblibu a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny u žáků navštěvujících školní jídelnu. Informace jsem zjišťovala pomocí dotazníkového šetření na dvou základních školách. Výsledky jsem následně zaznamenala do sloupcových grafů. Mým druhým cílem bylo zjistit a porovnat skladbu školních jídelníčků ve vybraných školních jídelnách, které navštěvovaly děti vyplňující dotazník o oblibě a frekvenci konzumace ovoce a zeleniny. Výsledkem praktické části bylo, že děti nekonzumují dostatek ovoce a zeleniny, zároveň nejsou spokojeni s výběrem a kvalitou zeleniny a ovoce ve školních jídelnách. Z jídelníčků vyplývá, že se v jídelnách často opakují stejné druhy zeleniny a ovoce, také jejich forma podávání.My thesis is named Vegetables and fruit in school lunch system. I have chosen this topic because I think that is very important which eating habits kids are creating in childhood. The basics of nutrition are determined primarily by their parents, but also by the school in which they spend most of their time during the day. A thesis is divided into two parts - theoretical and practical. Theoretical part is focused on the nutrition of school children, especially on fruits and vegetables. There are macronutrients and micronutrients described in each chapter. Thesis also deal with fat-soluble and water-soluble vitamins. The part concerning vegetables, fruits, and their technological modifications, such as cooking, baking, cooling, and others, is also important. At the end of the theoretical part, thesis deals with school meals, consumer basket of school canteens and educational programs. For the practical part, the are two main aims. The first aim is to inspect the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption among students attending the school cafeteria. It is made by research. Research has been done by a questionnaire survey at two primary schools. The results are showed in bar graphs. Second aim is to determine and compare the composition of school menus in selected school canteens, which were attended by children filling out a questionnaire about the popularity and frequency of fruit and vegetable consumption. The result of the practical part shows that the children do not consume enough fruits and vegetables, at the same time they are not satisfied with the choice and quality of vegetables and fruits in school canteens. The menus show that the same types of vegetables and fruits, as well as their form of serving, are often repeated in canteens.
Klíčová slova:
starší školní věk; Zelenina a ovoce; školní jídelna; older school age; school canteen; Vegetables and fruit Citace: FLEMROVÁ, Karolína. Zelenina a ovoce ve školním stravování. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/69827