Název:
Hodnocení výživy u seniorů
Autoři:
HÁJKOVÁ, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] My Bachelor's thesis aims at assessing the eating habits of seniors to find out whether seniors consume sufficiently varied foods with a healthy percentage of fruits, vegetables and other important foods (with a high content of vitamins, fibre and other nutritional components). The paper also evaluates drinking habits, since a sufficient intake of fluids has the same importance for people as a quality diet. The theoretical section of the paper defines important terms such as nutrition, dietary components and drinking habits. Information was collected using a quantitative method (anonymous questionnaires). The goal of the thesis was to find out the quality and quantity attributes of the diet of a selected reference group of seniors, and to determine whether seniors sufficiently observe regular drinking habits. 100 seniors from the Hvízdal and Dobrá Voda old people{\crq}s homes were addressed with an anonymous questionnaire, of which 86 actually took part in the survey. I set two goals. Goal 1: To find out the level of the seniors{\crq} diet from a quality and quantity perspective, and goal 2: To determine whether seniors sufficiently observe regular drinking habits. I managed to fulfil both of these goals. I then formulated two hypotheses. Hypothesis 1 (seniors do not consume a sufficient amount of fruit and vegetables) was confirmed as well as hypothesis 2 (seniors do not observe healthy, regular drinking habits). The results of the thesis may serve to inform the general public and professionals about seniors' nutrition and drinking habits. Bakalářská práce je zaměřena na hodnocení výživy seniorů, zda je potrava seniorů dostatečně pestrá, zda senioři konzumují dostatečné množství ovoce, zeleniny a další důležité potraviny bohaté na vitamíny, vlákninu a další složky stravy. Také pitný režim seniorů je v této práci hodnocen, jelikož příjem tekutin v dostatečném množství je stejně důležitý pro člověka jako jídlo. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy jako, výživa, složky stravy a pitný režim, jejichž význam je velmi důležitý. Ke zjištění informací byla použita metoda kvantitativního sběru dat, kdy technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Cílem práce bylo zjistit ve vybraném vzorku seniorů úroveň stravování s hlediska kvality a kvantity a zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Formou anonymního dotazníku bylo osloveno 100 seniorů domova pro seniory Hvízdal a domova pro seniory Dobrá Voda, z nichž pouze 86 se výzkumu zúčastnilo. Stanovila jsem si dva cíle. Cíl1: Zjistit úroveň stravování seniorů s hlediska kvality a kvantity a cíl 2: Zjistit, zda senioři dostatečně dodržují pravidelný pitný režim. Všechny cíle, které jsem si na začátku stanovila, se mi podařilo splnit. Poté jsem si stanovila dvě hypotézy. Hypotéza číslo 1: Senioři nekonzumují zeleninu a ovoce v dostatečném množství se mi potvrdila a hypotéza číslo 2: Senioři nedodržují přiměřený a pravidelný pitný režim se mi také podařila potvrdit. Výsledky práce mohou posloužit k informování široké i odborné veřejnosti o výživě seniorů a jejich stavu pitného režimu. Citace: HÁJKOVÁ, Lenka. Hodnocení výživy u seniorů. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/13446