Název:
Stravovací preference hospitalizovaných pacientů na oddělení následné péče
Překlad názvu:
Dietary preferences of hospitalized patients in the palliative care department
Autoři:
MATOUŠKOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Stravovací preference hospitalizovaných pacientů na oddělení následné péče" je rozdělená na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké mají pacienti na oddělení následné péče stravovací preference a dále zhodnotit, zda jídelníček, který byl vytvořený na základě stravovacích preferencí pacientů, odpovídá jejich nutriční potřebě. Teoretická část je zaměřena na stáří a fyziologické změny způsobené stárnutím, výživu seniorů, nejčastější onemocnění ve stáří a na možné typy hodnocení nutričního stavu seniora. Praktická část byla zaměřena na zmapování stravovacích preferencí pacientů na oddělení následné péče. Zjišťovala jsem, jak by si pacienti představovali podávanou stravu v nemocnici. V rámci výzkumu byla použita kvantitativní metoda získávání dat, prostřednictvím dotazníku vlastní konstrukce. Poslední otázka se týkala sestavení ideálního jídelníčku dle pacienta. Praktická část dále obsahuje analýzu dat získaných z dotazníků a analýzu ideálních jídelníčků od respondentů a jídelníčků, které pacienti dostávali v jednotlivých nemocnicích. Získaná data jsem zpracovala prostřednictvím programů Microsoft Excel a Nutriservis professional. Z vyhodnocených dat jsem zjistila, že pacienti jsou se stravou vesměs spokojení. V jídelníčku jim ale často chybí ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky, ryby, vejce a omáčky. Preferují spíše teplé večeře a ideální čas jejich podávání je mezi 17:00 a 18:00. Dále pacienti preferují spíše slané pokrmy před sladkými a poměrně často se stává, že nesní celou porci. Při analýze jídelníčků byl nejčastější problém s bílkovinami, v některých případech jich byl nadbytek a někdy naopak nedostatek. Zpravidla bylo potřeba ubrat některý zdroj bílkovin a přidat více sacharidů nebo vyměnit sladké pokrmy za kvalitní zdroj bílkovin.My Bachelor thesis called "Dietary preferences of hospitalised patients in the palliative care department" is divided into two main parts, the theoretical part and practical part. The main goal of the bachelor thesis was to discover the dietary preferences of patients in the palliative department and to evaluate whether the menu that was designed based on the patients' dietary preferences corresponds to their nutritional needs. The theoretical part is focused on older adults and physiological changes caused by ageing, nutrition of the elderly, the most common diseases in old age and possible varieties of assessment of the nutritional status of the elderly. The practical part focused on mapping the dietary preferences of patients in the palliative unit. I investigated how patients would imagine the food served in the hospital. A quantitative data collection method was used in the research through a self-constructed questionnaire. The last question concerned the construction of an ideal diet according to the patient. Furthermore, the practical part includes analysing the data obtained from the questionnaires part of which was an analysis of the ideal menus from the respondents and the menus that the patients received in the particular hospitals. I processed the obtained data using Microsoft Excel and Nutriservis professional. I found that the patients are mostly satisfied with their diet from the evaluated data. However, their diet often lacks fruits and vegetables, milk and dairy products, fish, eggs and sauces. They tend to prefer hot dinners, and the ideal time to serve dinners is between 17:00 and 18:00. In addition, patients prefer savoury dishes to sweet ones and quite often do not eat the whole portion. When analysing the diets, the most common problem was with protein. In some cases, there was its excess and sometimes a deficiency. Usually, it was necessary to reduce some protein sources and add more carbohydrates or replace sweet dishes, with a better protein source.
Klíčová slova:
jídelníček; nutriční stav; onemocnění ve stáří; strava; Stáří; výživa seniorů; Ageing; diet; diseases of old age; nutritional status; senior nutrition Citace: MATOUŠKOVÁ, Tereza. Stravovací preference hospitalizovaných pacientů na oddělení následné péče. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/68387