Název:
Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování
Překlad názvu:
Fruits and vegetables as sources of fiber and minerals in the school systém.
Autoři:
ZDENĚK, Filip Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Z výzkumů vlivu stravy bohaté na zeleninu a ovoce přicházejí přesvědčivé důkazy o jejích benefitních účincích pro lidské zdraví a přínosu v prevenci a boji s neinfekčními nemocemi. Na základě poznatků o významu správné výživy se v rámci školní docházky usiluje o vytvoření vhodných stravovacích návyků u dětí. Cílem práce je zjistit, zda stav spotřeby ovoce a zeleniny (2018-2020) v praxi školní jídelny odpovídá výživovým normám. Dalším cílem je zjistit průměrné zastoupení vlákniny v jednom obědě u strávníků ve stáří 7-14 let a vyhodnotit, zda odpovídá jejímu adekvátnímu příjmu dle EFSA. Pomocí sekundární analýzy byla zpracována data ze spotřebních košů u vybrané školní jídelny. Výsledné hodnoty byly statisticky testovány pro vyhodnocení hypotézy o plnění či neplnění normativů.From research on the effects of diet rich in vegetables and fruits comes convincing evidence of its benefits for human health and contribution to the prevention and fight against NCDs. Based on the knowledge about the importance of proper nutrition, efforts are being made to create suitable eating habits in children during the school attending period. The aim of this thesis is to find out whether the state of consumption of fruit and vegetables (2018-2020) in the practice of the school canteen corresponds to the nutritional standards. Another goal is to determine the average representation of fibre in one lunch among diners 7-14 years of age and to evaluate whether it corresponds to adequate intake according to EFSA. Using secondary analysis, data from collected consumption baskets at the selected school canteen were processed. Gathered values were statistically tested to evaluate the hypothesis of compliance or non-compliance with the norms.
Klíčová slova:
děti mladšího a staršího školního věku; ovoce; spotřeba ovoce a zeleniny; spotřební koš; vláknina; zelenina; školní jídelna; consumer basket; consumption of fruit and vegetables; dietary fibre; fruit; school canteen; school-age children; vegetables Citace: ZDENĚK, Filip. Ovoce a zelenina jako zdroje vlákniny a minerálních látek v systému školního stravování. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/66929