Original title:
Diabetik versus stravování ve veřejných provozovnách (cukrárna) - výroba zmrzliny pro diabetiky
Translated title:
Diabetic versus eating in public establishments (candy store) - production of ice cream for diabetics.
Authors:
KRČMÁŘOVÁ, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V mé bakalářské práci se zabývám jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, diabetem mellitem. Teoretická část obsahuje historická fakta, informace o anatomii pankreatu, epidemiologickou charakteristiku, typy diabetu, dále diagnostiku, léčbu a komplikace tohoto onemocnění. V části zabývající se výživou se věnuji makroelementům a mikroelementům nacházejícím se ve výživě diabetika, glykemickému indexu, doporučením pro diabetiky a stěžejnímu tématu mé bakalářské páce, náhradním sladidlům. V praktické části se zabývám výrovou dvou druhů ovocných sorbetů (jahodový a malinový)s přidáním umělého sladidla - sukralózy. Tato zmrzlina je ve výzkumu testována na pěti zdravých dobrovolnících a pěti dobrovolnících s diabetem 1. i 2. typu v porovnání s jahodovým a malinovým sorbetem. Výsledkem výzkumu je zjištění, jak ovlivní jednotlivé druhy zmrzlin glykemickou křivku u zdravých dobrovolníků a dobrovolníků s diabetem.In my bachelor thesis I deal with one of the most common diseases of civilization, diabetes mellitus. The theoretical part contains historical facts, information about anatomy of the pankreas, epidemiological characteristics and types of diabetes, as well as diagnosis, treatment and complications of this disease. In the part dealing with nutrition, I deal with macronutrients and micronutrients found in diabetic nutrition, glycemic index, recommendations for diabetics and the main topic of my bachelor thesis, sweeteners. In the practical part I deal with the production of two types of fruit sorbets (strawberry and raspberry) with the addition of artificial sweetener - sucralose. This ice cream is tested on five healthy volunteers and five volunteers with 1. and 2,. type of diabetes compared to strawberry and raspberry sorbet with sugar. The result of the research is to found out how individual types of the ice cream affect the glycemic curve of healthy volunteers and volunteers with diabetes.
Keywords:
Diabetes mellitus; glycemic index; ice cream.; nutrition; pancreas; sweeteners; Diabetes mellitus; glykemický index; sladidla; slinivka břišní; výživa; zmrzlina. Citation: KRČMÁŘOVÁ, Lucie. Diabetik versus stravování ve veřejných provozovnách (cukrárna) - výroba zmrzliny pro diabetiky. České Budějovice, 2021. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/65356