Název:
Vyhodnocení kvalitativních parametrů mléka ve vybraném podniku
Překlad názvu:
The evaluation of milk quality parameters in selected farm
Autoři:
JANŮ, Vladimír Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce bylo vyhodnocení mléčné produkce a kvality syrového kravského mléka na vybrané farmě. Byly vyhodnoceny bazénové a individuální vzorky mléka. Analýza bazénových vzorků mléka byla vypracovaná na základě dat poskytnutých od vybraného podniku. Data o parametrech kvality u individuálních vzorků mléka byla získána na základě laboratorního vyšetření odebraných vzorků. Z bazénových vzorků byl zjištěn vliv roku a kalendářního měsíce jako statisticky významný u hodnot počtu somatických buněk, celkového počtu mikroorganismů, bodu mrznutí, obsahu tuku, bílkovin, tukuprosté sušiny a laktózy a pH mléka. V individuálních vzorcích mléka byl zjištěn ve složení mléka vyšší obsah bílkovin a nižší obsah kyseliny citrónové, než je jejich obvyklý obsah v mléce. Z obsahu mastných kyselin v mléčném tuku byl stanoven nejvyšší obsah nasycených mastných kyselin. The aim of this study was to evaluate milk production and quality of raw cow milk on a selected farm. Pool and individual milk samples were evaluated. The analysis of pool milk samples was done based on the data provided from the selected farm. Data on quality parameters for individual milk samples were obtained from laboratory examination of the collected samples. From the pool samples, the effect of year and calendar month was found to be statistically significant for the values of somatic cell count, total number of microorganisms, freezing point, fat content, protein content, non-fat dry matter and lactose and pH of milk. In the individual milk samples, the protein content and citric acid content of the milk were found to be higher than the normal milk content. Of the fatty acid content of milk fat, the highest saturated fatty acid content was found.
Klíčová slova:
mikrobiologická a hygienická kvalita mléka; mléko; složení mléka; microbiological and hygienic quality of milk; milk; milk composition Citace: JANŮ, Vladimír. Vyhodnocení kvalitativních parametrů mléka ve vybraném podniku. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64926