Název:
Vyhodnocení nabídky probiotických mléčných výrobků
Překlad názvu:
Evaluation of probiotic dairy products on the market
Autoři:
ŠTROBLOVÁ, Petra Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Fermentované mléčné výrobky s probiotiky patří mezi funkční potraviny, vedle výživové hodnoty mají i příznivé účinky na naše zdraví, které vychází především z obsahu bakterií mléčného kvašení a probiotických mikroorganismů. Cílem diplomové práce bylo i) prostřednictvím dotazníkového šetření zhodnotit informace týkající se fermentovaných mléčných výrobků a probiotik u široké veřejnosti ii) posoudit nabídku fermentovaných mléčných výrobků s probiotiky v pěti obchodních řetězcích (Globus, Terno, Tesco, Billa a Trefa). Z celkem 972 respondentů většina (96 %) uvedla, že konzumuje fermentované mléčné výrobky. Nejoblíbenějším fermentovaným mléčným výrobkem je jogurt (87 %). Většina dotázaných (61 %) preferuje neochucené varianty fermentovaných mléčných výrobků. Výběr fermentovaných mléčných výrobků při nákupu je nejvíce ovlivňován chutí výrobku (607 odpovědí), jeho cenou (461 odpovědí) a předchozími zkušenostmi (423 odpovědí). Většina respondentů správně vědě-la, že pravidelná konzumace fermentovaných mléčných výrobků zlepšuje naše trávení (730 odpovědí) a podporuje imunitní systém (562 odpovědí). Obchodní řetězce celkem nabízely 147 produktů (z toho 70 % neochucených). Produkty pocházely od 18 výrobců (z toho byly pouze tři zahraniční). Z informací na produktech bylo zjištěno, že výrobci do svých produktů přidávají tyto probiotické mikroorganismy: Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. paracasei, Bifidobacterium spp. a Streptococcus thermophilus. Nejčastěji je však využíván rod Bifidobacterium.Fermented dairy products with probiotics belong to functional foods, besides their nutritional value they also have beneficial effects on our health, which are mainly based on the content of lactic acid bacteria and probiotic microorganisms. The aim of the thesis was i) to evaluate information concerning fermented dairy products and probiotics among the general public through a questionnaire survey ii) to assess the offer of fermented dairy products with probiotics in five retail chains (Globus, Terno, Tesco, Billa and Trefa). Out of a total of 972 respondents, the majority (96%) reported that they consume fermented dairy products. The most popular fermented dairy product is yoghurt (87%). The majority of respondents (61%) prefer plain products. The choice of fermented dairy products when purchasing is mostly influenced by the taste of the product (607 responses), its price (461 responses) and previous experience (423 responses). Most respondents correctly knew that regular consumption of fermented dairy products improves our digestion (730 responses) and supports the immune system (562 responses). The retail chains offered a total of 147 products (70% of which were plain). The products came from 18 producers (of which only three were foreign). From the information on the products, it was found that the following probiotic micro-organisms were added by the producers to their products: Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. rhamnosus, L. paracasei, Bifidobacterium spp. and Streptococcus thermophilus. However, the most commonly used genus is Bifidobacterium.
Klíčová slova:
bakterie mléčného kvašení; dotazníkové šetření; fermentované mléčné výrobky; probiotika; průzkum trhu; fermented dairy products; lactic acid bacteria; market research; probiotics; survey Citace: ŠTROBLOVÁ, Petra. Vyhodnocení nabídky probiotických mléčných výrobků. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64626