Název:
Posouzení hygienické úrovně prostředí vybraných potravinářských provozoven a domácností
Překlad názvu:
Assessment of the environment hygiene level in selected food establishments and households
Autoři:
DROZDOVÁ, Aneta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Adekvátní úroveň hygieny prostředí, ve kterém se manipuluje s potravinami je jedním z důležitých faktorů, jenž ovlivňuje udržení kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Cílem diplomové práce bylo (i) mikrobiologickou analýzou posoudit úroveň hygieny ve vybraných domácnostech (n=3) a v potravinářských provozovnách (n=3). Mikrobiologická analýza zahrnovala stanovení: celkového počtů aerobních a psychrotrofních mikroorganismů, koliformních bakterií, a dále kvasinek a plísní. Dále (ii) prostřednictvím dotazníkového šetření u zaměstnanců potravinářských provozoven (n=50) a široké veřejnosti (n=259) prověřit informace týkající se manipulačních postupů s potravinami. An adequate level of hygiene of the food handling environment is one of the important factors that influence the maintenance of food quality and safety. The aim of this thesis was (i) to assess the level of hygiene in selected households (n=3) and food processing establishments (n=3) by microbiological analysis. The microbiological analysis included the determination of: total aerobic and psychrotrophic microorganisms, coliforms, as well as yeasts and moulds. In addition, (ii) to examine information regarding food handling practices through a questionnaire survey of food establishment employees (n=50) and the general public (n=259).
Klíčová slova:
alimentární onemocnění; bezpečnost potravin; mikroorganismy; alimentary diseases; food safety; microorganisms Citace: DROZDOVÁ, Aneta. Posouzení hygienické úrovně prostředí vybraných potravinářských provozoven a domácností. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64625