Název:
Znalosti pracovníků školního stravování v Českobudějovickém regionu v oblasti potravinového práva
Překlad názvu:
Knowledge of School Catering Staff in South Bohemian Region About Food Law Regulations
Autoři:
MAXOVÁ, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V současnosti žijeme v době, která umožňuje široký a dostatečný výběr kvalitních potravin pro výživu dětí i dospělých. Stravovací návyky vznikají již v raném dětství a jsou této nabídce potravin přizpůsobovány. Stravovací návyky ovlivňuje i řada faktorů, které jsou spojeny s výživou jednotlivců nebo určitých skupin lidí. Mezi takové faktory patří i školní stravování. Školnímu stravování je v poslední době věnována velká pozornost, objevují se negativní ohlasy, které vycházejí především ze strany médií. Některé děti si stěžují, že jim strava ve školní jídelně nechutná, že se stále opakuje stejný typ jídelníčku, že si nemohou vybrat z více pokrmů, že jídlo je studené, personál je k nim nevlídný, nepoužívá vhodné oblečení, a další připomínky. To vede některé rodiče k úvaze, zda je tento způsob stravování pro jejich děti vhodný a zda by nebylo lepší zvolit jiný způsob stravování dětí v průběhu školní docházky. Zapomíná se na to, že často pouze v rámci školního stravování dostává žák nutričně a energeticky vyváženou stravu a že celý systém školního stravování směřuje k získání odpovídajících návyků v rámci zdravého způsobu výživy. Školní stravování je doprovázeno celou řadou nařízení a předpisů. Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda je personál školních jídelen s těmito předpisy a nařízeními obeznámen a zda jsou jejich znalosti dostačující k výkonu epidemiologicky závažné činnosti. Tuto bakalářskou práci můžeme rozdělit na dvě části. První část práce je zaměřena na teoretickou stránku dané problematiky. V teoretické části se hovoří o zavedení správné výrobní a hygienické praxe, problematice systému založeného na zásadách HACCP, legislativě, která se vztahuje ke školnímu stravování a provádění státního zdravotního dozoru. Druhá část této bakalářské práce je část výzkumná. Šetření probíhalo v náhodně vybraných školních jídelnách v Českobudějovickém regionu. Výzkum probíhal pomocí anonymních dotazníků, určených pracovníkům školního stravování, zaměřených na jejich znalosti z oblasti potravinového práva. Byla stanovena následující hypotéza: H1 Většina pracovníků školního stravování má dostačující znalosti v oblasti potravinového práva pro výkon činnosti epidemiologicky závažné. Cíl práce byl splněn a hypotéza byla pomocí výzkumného šetření potvrzena. Tato práce může sloužit jako informační materiál pro zájemce o školní stravování, při školení pracovníků v oblasti potravinového práva. Výstupy z této práce mohou sloužit k potřebám výuky.We have been living in a time when there has been a wide and sufficient choice of quality food for nutrition of children and adults. Eating habits are formed in early childhood and are adjusted to the offer of foodstuffs. Eating habits are affected by a number of factors associated with nutrition of individuals or certain groups of people. Such factors also include school catering. Great attention has been recently paid to school catering, some negative opinions have appeared, mainly form the media. Some children complain that the food in school canteens does not taste them, the same types of meals keep repeating, there is a limited meals choice, the food is cold, the staff are unfriendly with them and do not wear proper clothing, and other comments. Therefore, some parents are not sure that this way of catering is appropriate for their children supposing it might be better to choose another form of catering for children during their school attendance. The fact is omitted that often only through healthy school catering the pupil gets nutritionally and energetically balanced diet and that the purpose of the entire system of school catering is for pupils to adopt adequate eating habits concerning healthy nutrition. School catering is controlled by a number of rules and regulations. The aim of this thesis is to determine whether school canteen staff are familiar with these rules and regulations and whether their knowledge is sufficient to carry out epidemiologically important activities. This bachelor thesis can be divided into two parts. The first part is focused on the theoretical point of view of the issue. In the theoretical part the implementation of good manufacturing and hygienic practices, the system based on HACCP principles, legislation that relates to school catering and the public health surveillance are discussed. The second part of this thesis is empiric. The survey was conducted in randomly selected school canteens in České Budějovice region. The research was carried out using anonymous questionnaires for school catering staff, focused on the knowledge of food law regulations. The following hypothesis was stated: H1 The majority of school canteens staff members have sufficient knowledge of food hygiene legislation for the exercise of epidemiologically important activities. This aim has been met, the hypothesis has been confirmed by the research. This thesis may serve as information material for those involved in school catering, in training of workers in the field of food law regulations. The outputs from this work may serve for teaching purposes.
Klíčová slova:
Alimentární onemocnění; kontaminace; stanovení kritických bodů HACCP; zdravotní nebezpečí potravin; školní stravování; Alimentary Disease; Contamination; Critical Points Determinantion HACCP; Health Hazard of food; School Catering Citace: MAXOVÁ, Marie. Znalosti pracovníků školního stravování v Českobudějovickém regionu v oblasti potravinového práva. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/20789