Název:
Faktory ovlivňující excystaci žaludečních kryptosporidií přežvýkavců
Autoři:
DUDÁKOVÁ, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této práci jsme zkoumali vliv teploty a pH na excystaci žaludečních kryptosporidií u savců. Pro účely dosažení cílů práce byly použity oocysty Cryptosporidium andersoni izolát MV získaný z přirozeně infikované krávy bez tržní produkce mléka. Živo taschopnost oocyst byla stanovena barvením pomocí propidium jodidu (PI). Prvním zkoumaným faktorem byla teplota. Oocysty skladované v dH2O byly zahřívané ve vodní lázni na teploty od 32 do 44 °C po dobu 5, 15 a 30 minut. Se vzrůstající teplotou a prodlužujícím se časem jsme pozorovali vyšší procento excystovaných oocyst. Nejvíce oocyst excystovalo při teplotě 40 °C zahřívané po dobu 30 minut. Dále se schopnost excystace oocyst zkoumala v roztocích o různém pH (29), které byly zahřívané ve vodní lázni na 40 °C. Optimální pH pro excystaci se pohybuje v rozmezí 6 až 7. Nicméně i při nižších hodnotách excystuje dostatečné množství oocyst, které jsou potřebné pro vyvolání infekce.In this study, we investigated the effects of temperature and pH on the excystation of gastric Cryptosporidium of mammals. Oocysts of Cryptosporiidum andersoni, obtained from a naturally infected cow, were used in this study. Oocyst viability was de termined by propidium iodide staining (PI). The first factor studied was temperature. Oocysts stored in dH2O were incubated in water bath preheated to temperatures between 32 and 44 °C for 5, 15, and 30 min. With increasing temperature and time, we observed a higher percentage of excysted oocysts. Most oocysts excysted at 40 °C and heating for 30 minutes. In addition, excystation of oocysts was also examined in solutions with different pH values (in a range of 29) heated in a water bath at 40 °C. The optimal pH for excysting is between 6 and 7; however, even at lower values, enough oocysts excyst to cause infection.
Klíčová slova:
Cryptosporidium andersoni; excystace; pH; přežvýkavci; teplota; čas; Cryptosporidium andersoni; excystation; pH; ruminants; temperature; time Citace: DUDÁKOVÁ, Hana. Faktory ovlivňující excystaci žaludečních kryptosporidií přežvýkavců. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64367