Název:
Funkční stav mléčné žlázy v závislosti na způsobu zaprahnutí dojnic
Autoři:
KOSOVÁ, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Způsob zaprahování dojnic významně ovlivňuje celkový průběh období stání na sucho, funkční stav mléčné ţlázy a výskyt mastitid v první fázi laktace. V posledních letech vzrůstají obavy z antimikrobiální rezistence a to vede k poţadavkům na redukci antibiotik v chovech hospodářských zvířat. Snaha o sníţení spotřeby antibiotik se dotýká i způsobu zaprahování dojnic. Jako vhodnou alternativou plošného zaprahování antibiotiky, které bylo běţnou praxí na většině farem v České republice, se jeví selektivní metoda zaprahování. Cílem bakalářské práce bylo zpracování zaznamenaných údajů o zaprahnutých dojnicích a jejich následné porovnání za účelem zhodnocení různých způsobů zaprahnutí mléčné ţlázy. Sběr dat probíhal v zemědělském podniku Agrodam Hořepník, v období od září 2020 do října 2021 a celkem pojednává o 398 dojnicích. Porovnávané způsoby zaprahování byly: zaprahování s pouţitím antibiotického přípravku Orbenin a strukové zátky Orbeseal, kombinace antibiotického přípravku Orbenin, strukové zátky Orbeseal a bylinného doplňku stravy Herba Dry, zaprahování s pomocí strukové zátky Orbeseal s bylinným doplňkem stravy Herba Dry a varianta samotné strukové zátky Orbeseal. Antibiotická terapie zaprahování dojnic měla nejefektivnější výsledky při porovnávání PSB před zaprahnutím a po otelení. Avšak i přes to, ţe za pouţití alternativních metod nebylo dosaţeno stejně příznivých výsledků, jako tomu bylo při aplikaci antibiotik, jeví se jejich pouţití u dojnic s nízkým PSB jako účinné.The method of dry off therapy dairy cows significantly affects the overall course of the dry period, the functional state of the mammary gland and the occurrence of mastitis in the first phase of lactation. Concerns about antimicrobial resistance have been growing in recent years, leading to demands for antibiotic reduction in livestock farming. Efforts to reduce antibiotic consumption also affect the way cows are milked. The selective method of thresholding seems to be a suitable alternative to surface antibiotic plating, which was a common practice on most farms in the Czech Republic. The aim of the bachelor thesis was to process the recorded data on dry dairy cows and their subsequent comparison in order to evaluate different methods of drying off. The data, used in this thesis, was taken in the agricultural enterprise Agrodam Hořepník, in the period from September 2020 to October 2021 and deals with a total of 398 dairy cows. The methods of drying off compared were: drying off using the antibiotic preparation Orbenin and Orbeseal teat plugs, a combination of the Orbenin antibiotic preparation, Orbeseal teat plugs and the Herba Dry herbal supplement, dryin off with the help of the Orbeseal teat plug with the Herba Dry herbal supplement and a variant of the Orbeseal teat plug itself. Antibiotic dry cow therapy had the most effective results when comparing PSB before farrowing and after calving. However, the fact that alternative methods did not achieve the same favorable results as antibiotics, their use in dairy cows with low PSB appears to be effective.
Klíčová slova:
holštýnský skot; mastitidy; selektivní metoda zaprahování; zaprahování dojnic; způsoby zaprahování; dry cow therapy; drying-off practices; holstein cattle; mastitis; selective dry cow therapy Citace: KOSOVÁ, Vendula. Funkční stav mléčné žlázy v závislosti na způsobu zaprahnutí dojnic. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/63940