Název:
Stravování dětí se speciálními dietními potřebami v mateřských školách.
Překlad názvu:
Diet of children with special dietary needs in kindergartens.
Autoři:
CHYLÍKOVÁ, Noemi Bohuslava Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Téma bakalářské práce se v teoretické části zabývá problematikou stravování dětí s dietním omezením, zapříčiněná různými druhy onemocnění, nebo nesnášenlivostí na určité složky potravin mezi které patří celiakie, potravinové alergie, alergie na lepek, cukrovka I. typu, nebo laktózová intolerance. V praktické části bylo cílem zjistit, kolik dětí tímto problémem trpí, kolik mateřských škol je ochotno a jaké mají možnosti se těmto dětem přizpůsobit. Bylo použito statistické šetření formou dotazníků. Tohoto šetření se zúčastnilo 137 mateřských škol. Do 81 % těchto škol dochází děti s různými typy dietního omezení a více jak polovina (56 %) je ochotna připravit dietní stravu. 30 % umožní donést stravu vlastní. Dívky i chlapci jsou postiženi stejnou měrou, a to nejvíce laktózovou intolerancí. S touto problematikou se bude v budoucnu zabývat čím dál více mateřských škol. Jako doporučení bych zvolila zavést téma dietního stravování dětí do odborných škol a proškolila personál školních jídelen. The theoretical part of the bachelor thesis deals with dietary restrictions in children caused by various types of disease or intolerance of certain components of food, including coeliac disease, food allergies, gluten allergy, type 1 diabetes and lactose intolerance. The aim of the practical part is to determine how many children suffer from these conditions and how many kindergartens are willing and able to adapt to their needs. The used method is a statistical survey using questionnaires. 137 kindergartens took part in the survey. 81% of them are attended by children with various dietary restrictions and more than half (56%) are willing to prepare specific meals for them. 30% allow children to bring their own food. Girls and boys are affected equally, most commonly by lactose intolerance. More and more kindergartens will have to deal with this issue in the future. As a recommendation, I would propose to introduce the topic of dietary nutrition at specialised schools and provide training to school canteen staff.
Klíčová slova:
dietní omezení; mateřská škola; předškolní věk; stravování; diet; dietary restrictions; kindergarten; preschool age Citace: CHYLÍKOVÁ, Noemi Bohuslava. Stravování dětí se speciálními dietními potřebami v mateřských školách.. České Budějovice, 2021. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/63607