Název:
Zpracování masa ve středověkém a raně novověkém městě z pohledu archeozoologie
Překlad názvu:
Meat processing in a medieval and early modern city from the perspective of archeozoology
Autoři:
SLOVÁK, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce si klade za cíl přiblížit zpracování masa v prostředí středověkého a raně novověkého města. V rešeršní části se zabývá cechovním a řemeslnickým prostředím řeznické cechovní organizace, která byla základem pro zpracování a distribuci masa. Dále je v rešerši kladen důraz na archeozoologický pohled na řeznictví. Praktická část se skládá z analýzy řeznických zásahů na kosterním materiálu získaného ze sondy 6 na Václavském náměstí.This paper aims to approach butchery techniques in the urban environment medieval and early modern period. The theoretical part deals with the guild and the craft environment of the butcher's guild organization, which was the basis for the processing and distribution of meat. Furthermore, the research emphasizes the archeozoological view of the butchery. The practical part consists of an analysis of butcher's marks on animal bone material excavated in the Wenceslas Square (trench 6).
Klíčová slova:
Archeozoologie; středověk; Václavské náměstí; řeznické zásahy; řeznictví; Archeozoology; butchery; butchery marks; Medieval; Wenceslas Square Citace: SLOVÁK, Martin. Zpracování masa ve středověkém a raně novověkém městě z pohledu archeozoologie. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/62122