Název:
Optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku
Překlad názvu:
Optimization of packaging properties of selected meat products
Autoři:
ZAJÍCOVÁ, Vladana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce zpracovaná na téma optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku se zabývá experimentálním testováním vlastností plastových střev, konkrétně určených pro trvanlivý salám Vysočina. Pro pokusné sledování byly zvoleny umělé obaly NaloFermclear Dia. 55, iCel premium a iCel C* v porovnání se standardním fázrovým střevem NaloFaser. U vzorků obalů byly sledovány ztráty hmotnosti během výrobního procesu, změna kalibru a délky výrobku, průběh poklesu aktivity vody a konečný povrchový vzhled výrobku. Statisticky významné rozdíly byly prokázány u ztráty hmotnosti, a to mezi všemi testovanými vzorky (P <0,001). Vyhodnocením změn parametrů v průběhu technologických operací byly získány podklady pro výrobce, kdy důvodem testování byl cílený výběr nového vhodnějšího obalu pro trvanlivé tepelně opracované masné výrobky. The diploma thesis on the topic of optimizing the packaging properties of a selected meat product deals with experimental testing of the properties of plastic casings, specifically designed for Vysočina salami. Polymer NaloFerm clear Dia 55, iCel premium and iCel C* packages were chosen for experimental monitoring compared to the standard NaloFaser phasor casing. The weight of the packaging during the production process, the change in the calibre and length of the product, the course of the decrease in water activity and the final surface appearance of the product were monitored for the packaging samples. Statistically significant differences were found in weight loss among all tested samples (P <0.001). By evaluating changes in parameters during technological operations, data were obtained for manufacturers, where the reason for testing was the targeted selection of new, more suitable packaging for non-fermented meat products.
Klíčová slova:
hmotnostní ztráty; plastová střeva; salám Vysočina; technologické obaly; trvanlivé tepelně opracované; non-fermented; plastic casings; technological packaging; Vysočina salami; weight loss Citace: ZAJÍCOVÁ, Vladana. Optimalizace vlastností obalu vybraného masného výrobku. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/61035