Original title:
Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu
Translated title:
Concentrated dairy products and their application in food and feed industry
Authors:
VAROUSOVÁ, Petra Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo posoudit využití a preference zahuštěných a sušených mléčných výrobků. Pro tento účel byly vytvořeny dva dotazníky. Dotazníkového šetření zaměřeného na využití a preference potravinářských produktů se zúčastnilo 172 respondentů (spotřebitelů) různých věkových kategorií (muži 21 %; ženy 79 %), průzkumu zaměřeného na produkty krmivářského průmyslu 87 respondentů (chova-telů) ze zemědělských podniků. Z prvního průzkumu vyplynulo, že slazené koncent-rované mléčné výrobky upřednostňují spíše mladší věkové kategorie, naopak střední a starší věkové kategorie spotřebitelů dávají přednost sušenému mléku a neslazeným koncentrovaným mléčným výrobkům. Druhý průzkum ukázal, že chovatelé využívají převážně mléčné krmné směsi s obsahem sušené syrovátky a za největší výhody zkrmování mléčných krmných směsí považují jejich složení a zdravotní nezávadnost. Zjištěné výsledky ukázaly, že koncentrované mléčné výrobky jsou poměrně značně využívány a spotřebitelé mají dobrý přehled o jejich nabídce.The aim of the thesis was to evaluate the use and preferences concentrated and dried milk products. A questionnaire survey focused on the use and preferences of food products was attended by 172 respondents (consumers) of various ages (men 21%; women 79%), a survey focused on feed products by 87 respondents (farmers). The first survey showed that sweetened concentrated dairy products prefer younger age groups, while middle and older age groups prefer milk powder and unsweetened concentrated dairy products. The second survey showed that farmers use mainly milk products containing dried whey, and consider their composition and safetyas main advantages of feeding. The results showed that concentrated dairy products are rela-tively widely used and consumers have a good overview of their offer.
Keywords:
concentrated and dried dairy products; consumer; farmer; preference; questionnaire survey; dotazníkové šetření; preference; spotřebitel; zahuštěné a sušené mléčné výrobky; zemědělský podnik Citation: VAROUSOVÁ, Petra. Zahuštěné a sušené mléčné výrobky a jejich využití v potravinářském a krmivářském průmyslu. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/61028