Original title:
Optimalizace výživy a krmení v chovu dojeného skotu
Authors:
ŠENKYPL, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá studiem faktorů ovlivňujících kvalitu výživy dojnic ve vztahu k produkci mléka. Ve vybraném zemědělském podniku, kde jsou chovány holštýnské dojnice, jsou krmné dávky hodnoceny na základě složení krmných diet a zabezpečení optimální potřeby energie a nutrientů pro produkci mléka. V práci jsou hodnoceny krmné dávky v průběhu sledovaného období a jejich optimalizace, rozbory krmiv a metabolické testy dojnic.This master thesis focuses on factors affecting the quality of the diet in dairy cows and its relation with milk production. On the analysed farm breeding Holstein cattle, the feed rations are evaluated in terms of diet composition and optimal supply of energy and nutrients for milk production. The diet composition during the followed period and its optimisation, diet analyses and metabolic tests of the cattle are evaluated in this work.
Keywords:
Dairy cows; digestibility; feed; feed rations; milk composition.; milk production; optimisation; Dojnice; krmiva; krmné dávky; optimalizace; produkce mléka; složky mléka; stravitelnost Citation: ŠENKYPL, Petr. Optimalizace výživy a krmení v chovu dojeného skotu. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/60967