Název:
Obsah jódu ve vaječném žloutku
Autoři:
HELLEBRANTOVÁ, Adéla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu vybraných biologických a nutričních faktorů na obsah jódu ve vaječném žloutku. Jód byl stanoven spektrofotometrickou metodou dle Sandell-Kolthoffa, a to celkem ve 146 slepičích vejcích a 40 vejcích křepelčích. Vejce slepic krmených kompletní krmnou směsí obsahovala téměř dvakrát tolik jódu než vejce slepic krmených kuchyňskými zbytky. Téměř desetkrát vyšší hodnoty jódu ve žloutku měla IQejce z prodejní sítě, která byla dodavatelem obohacena o jód. Kromě denního příjmu jódu v krmivu měla vliv na obsah jódu také snáška a věk slepic, kdy starší slepice s pokročilejší snáškou měly více jódu ve žloutku. Nejnižší hodnota jódu byla zjištěna u slepic plemene maranska z malochovu, která pokrývala denní potřebu jódu pouze z 1,2 % a nejvyšší hodnota byla zjištěna u české zlaté kropenky z účelového zařízení, která tuto potřebu pokrývala z 6,2 %. Žloutky křepelek měly ve srovnání s těmi slepičími výrazně vyšší obsah jódu, a to i přes jejich podobný denní příjem jódu v potravě.The aim of the diploma thesis was to evaluate the impact of selected biological and nutritional factors on iodine content in egg yolk. Iodine was determined by the Sandell - Kolthoff spectrophonometric method, in a total of 146 hen eggs and 40 quail eggs. The eggs laid by hens being fed a compound feed contained almost twice as much iodine than eggs laid by hens being fed kitchen food scraps. The iodine values were almost ten times higher in eggs (IQeggs) from retail chain which have been enriched with iodine by the supplier. In addition to the daily iodine intake in feed, the iodine content was also affected by the age of the hens and the period of laying where the eggs of older hens with longer laying period contained more iodine in the yolk. The lowest iodine values were found in the eggs of the Maranska breed from a small - scale farming, covering only 1,2 % of the daily iodine need and the highest values were found in the eggs of the Czech Gold Brindled Hen breed from a special-purpose agricultural university facility, covering 6,2 % of the daily iodine need. Quail yolks contained significantly higher values of iodine, despite a similar iodine daily intake in the food.
Klíčová slova:
jód ve vejcích; jód ve žloutku křepelek; vlivy působící na obsah jódu ve žloutku; effects on iodine content in yolk; iodine contained in eggs; iodine contained in quail yolk Citace: HELLEBRANTOVÁ, Adéla. Obsah jódu ve vaječném žloutku. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/60883