Název:
Rozdíly ve výživě seniorů v přirozeném domácím prostředí a seniorů v domovech důchodců
Překlad názvu:
The differences between the nutrition of Seniors in their natural home milieu and in retirements homes.
Autoři:
KAUCKÁ, Eva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V mé bakalářské práci se zabývám rozdílem ve výživě seniorů z přirozeného domácího prostředí a seniorů v domovech důchodců. Zejména z hlediska kvality a kvantity jejich stravy. V teoretická část je zaměřena na základní informace racionální výživy seniorů a její specifika. Zmiňuji zde dále důležitost pitného režimu. Důležité jsou také uvedené doporučené dávky a zdroje jednotlivých živin. Ve stáří je nutno stravování přizpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu. Většinou se volí pokrmy lehké, snadno stravitelné. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše uvedenou problematiku. Tyto informace jsou získávány pomocí dotazníků a jídelníčků. Respondenti byli rozdělení do dvou skupin podle místa jejich pobytu. První skupina byla ze seniorů z přirozeného domácího prostředí a druhá z klientů domova důchodců. Kvalita a kvantita výživy byla sledována pouze u vybraného vzorku čtyř respondentů. V mém výzkumu jsem si stanovila dvě hypotézy. Podle dotazníků se potvrdila pouze druhá část druhé hypotézy, zatímco první hypotéza a první část druhé hypotézy se nepotvrdila. In my degree paper I am dealing with the difference in the nutrition of seniors coming from the natural home environment and those living in retirement homes, especially from the view of quality and quantity of their diet. The theoretical part is focused on basic information of a well-balanced diet of seniors and the specifics thereof. I also mention the importance of drinking regimen there. Recommended daily intakeand resources of individual nutrients are of high importance, too. In old age, diet must be adapted to the current state of health. As a rule, light meals, easily digestible are selected. The practical part presents the results of the research aimed at the above mentioned issues. The information was obtained with the health of questionnaires and retirement home{\crq}s menus. The respondents were divided into two groups according to their place of living. The first group contained the seniors from the natural home environment, the second included seniors from retirement homes. The nutritional quality and quantity was monitored only in the selected sample of four respondents. In my my research I set two hypotheses. According to the results of the questionnaires only the second part of the second hypothesis was confirmed, while the first hypothesis and the first part of second hypothesis were not confirmed.
Klíčová slova:
dieta; domov důchodců; domácí prostředí; doporučená denní dávka; pitný režim; Senior; výživa; daily intakeand resources; diet; drinking regimen; home environment; nutrition; retirement home; Senior Citace: KAUCKÁ, Eva. Rozdíly ve výživě seniorů v přirozeném domácím prostředí a seniorů v domovech důchodců. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/13454