Název:
Vztahy mezi kvalitou mleziva, růstem a zdravotním stavem telat
Autoři:
ŠLEGLOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odchovu telat, zejména v období mlezivové a mléčné výživy. Protože základem úspěšného chovu skotu je odchov telat, musí být kladen důraz na jejich včasné napojení kvalitním mlezivem. Mlezivo je prvním sekretem mléčné žlázy hned po otelení. Obsahuje důležité složky, zejména imunoglobuliny, které hrají významnou roli ve výživě telat. Zajišťují pasivní imunitu telat po narození, zdraví a životní funkce v prvním mimoděložním období mláděte. Dalším důležitým aspektem pro úspěšný a zdravý odchov telat je například technologie ustájení telat nebo jejich následná výživa v jednotlivých období odchovu, jež jsou v práci rovněž popsány.This bachelor thesis deals with the issue of calf rearing, especially in the period of colostrum and dairy nutrition. As the basis of successful cattle breeding is the breeding of calves, emphasis must be placed on their timely connection with quality colostrum. Colostrum is the first secretion of the mammary gland immediately after calving. It contains important components, especially immunoglobulins, which play an important role in the nutrition of calves, provide passive immunity of calves after birth, health and vital functions in the first ectopic period of the calf cubs. Another important aspect for successful and healthy rearing of calves is, for example, the technology of housing calves or their subsequent nutrition in individual rearing periods, which are also described in the thesis.
Klíčová slova:
imunita; imunoglobuliny; mlezivo; tele; zdraví; calf; colostrum; health; immunity; immunoglobulins Citace: ŠLEGLOVÁ, Lucie. Vztahy mezi kvalitou mleziva, růstem a zdravotním stavem telat. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/59832