Název:
Význam vitamínů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích
Překlad názvu:
Vitamins and minerals in milk and dairy products
Autoři:
ZÁMEČNÍKOVÁ, Marie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce měla za úkol shrnout význam a zastoupení vitaminů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích a porovnat, jakou měrou se podílejí na pokrytí doporučených denních dávek ve výživě člověka. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, kterého se v období od února do března 2020 zúčastnilo 100 respondentů (68 žen a 32 mužů). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že mléko pije denně 18 respondentů, zatímco denní konzumaci jakéhokoliv mléčného výrobku potvrdilo 50 osob. V otázkách vztahujících se k informovanosti měli respondenti téměř vyrovnané znalosti o vitaminech i minerálních látkách. Zařazení jednotlivých vitaminů dle rozpustnosti správně určilo průměrně 74 % respondentů a průměrně 80 % respondentů správně zařadilo uvedené minerální látky mezi toxické či prospěšné. Vitaminy, resp. minerální látky obsažené v mléce zvolilo správně 48, resp. 44 respondentů. Jeden litr mléka obsahuje 7,3 g minerálních látek, toto množství správně zvolilo 44 osob. Draslík, nejvíce zastoupenou minerální látku mléka, stanovilo správně 16 respondentů. Z výsledků vyplynulo, že informovanost ohledně vitaminů a minerálních látek v mléce má určité nedostatky, a proto by se mělo povědomí spotřebitelů o těchto významných látkách nadále zlepšovat pomocí různých informativních akcí.The aim of the bachelor's thesis was to summarise the importance and proportion of vitamins and minerals in milk and dairy products and to compare the extent to which they contribute to the coverage of the recommended dietary allowances in human nutrition. Part of the thesis was a questionnaire survey, which was attended by 100 respondents (68 women and 32 men) within the period from February to March 2020. In the questionnaire survey, it was found that 18 respondents drink milk daily, while 50 people confirmed the daily consumption of any dairy product. Participants had an almost balanced knowledge of vitamins and minerals. The classification of individual vitamins according to solubility was correctly determined on average by 74 % of respondents and on average 80 % of respondents correctly classified the mentioned minerals as toxic or beneficial. Vitamins, resp. minerals contained in milk were chosen correctly 48, resp. 44 respondents. One liter of milk contains 7.3 g of minerals, this amount was correctly chosen by 44 people. Sixteen respondents correctly determined potassium, the most represented mineral of milk. The results show that there is some shortcoming in the awareness of vitamins and minerals in milk, and therefore consumer awareness of these bioactive substances should be further improved through various information actions.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; minerální látky; mléko; mléčné výrobky; vitaminy; dairy products; milk; minerals; questionnaire survey; vitamins Citace: ZÁMEČNÍKOVÁ, Marie. Význam vitamínů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57525