Název:
Trh s ovčími a kozími mléčnými výrobky v Jihočeském kraji
Překlad názvu:
The market for sheep and goat dairy product in South Bohemia region
Autoři:
COUFALOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo provést průzkum nabídky ovčích a kozích mléčných produktů u malých farmářů a v obchodní síti v Jihočeském kraji, a vyhodnotit poptávku zákazníků po těchto výrobcích. Průzkum sortimentu byl prováděn vlastním šetřením u 15 malých farmářů v Jihočeském kraji a dále ve čtyřech supermarketech. Pro zjištění informací o poptávce zákazníků o tyto výrobky byl vytvořen jednoduchý dotazník, který byl předložen veřejnosti prostřednictvím sociální sítě a kterého se zúčastnilo 123 respondentů. Dosažené výsledky ukazují, že nabídka malých farmářů se orientuje na výrobky z kozího mléka, ovčí mléčné výrobky jsou výjimečné. V maloobchodní síti je nabídka pestrá jak mezi kozími, tak ovčími mléčnými produkty. Z dotazníkového šetření vyplývá, že spotřebitelé nadále preferují výrobky z kravského mléka, i když ovčí a kozí mléčné výrobky konzumují také, třebaže nepravidelně. Výsledky této práce mohou farmářům představit pestrost nabídky ovčích a kozích mléčných výrobků v Jihočeském kraji a uzpůsobit tak jejich výrobu a distribuci.The aim of the bachelor thesis was to evaluate an offer of sheep and goat dairy products from small local farmers in the South Bohemian region and in the local sales network, and additionally to evaluate customer´s demand for these products. The assortment survey was carried out by own research of 15 small farmers in the South Bohemian region and also in four supermarkets. An online questionnaire was sent out via social network in order to obtain more information about customer's demand for these product. The achieved result with 123 participants shows that the offer of small farmers is primarily oriented on goat dairy products, sheep dairy products are exceptional. In terms of the sales network offer, there is a great variety in goat and sheep dairy products. The questionnaire survey indicates that even though customers use sheep and goat dairy product, they continue to prefer cow dairy products. The result of this survey may serve to farmers as an introduction of a variety in sheep and goat dairy products offer in South Bohemian region and hereby help them to adjust their production and distribution.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; Jihočeský kraj; malé farmy; obchodní síť; ovčí a kozí mléčné výrobky; questionnaire; sales network; sheep and goat dairy products; small local farms; South Bohemian region Citace: COUFALOVÁ, Tereza. Trh s ovčími a kozími mléčnými výrobky v Jihočeském kraji. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/54217