Original title:
Obsah mikroprvků v konzumních vejcích
Translated title:
The content of the micronutrients in consumer eggs
Authors:
DUŠOVÁ, Hana Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo analyticky ověřit aktuální stav mikroprvků (jódu, mědi, zinku a manganu) v konzumních vejcích. Výsledky výzkumu přináší informace o obsahu sledovaných mikroprvků ve vaječném žloutku a významu vajec jako zdroje těchto mikroprvků pro výživu člověka. Vejce pocházela v roce 2007 i 2008 ze 13 malochovů a ze 7 velkochovů. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z velkochovů byl v roce 2007 1285,2 {$\pm$} 861,6 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, zinku 63,71 {$\pm$} 31,08 mg{$\bullet$}kg-1, mědi 7,42 {$\pm$} 4,88 mg{$\bullet$}kg-1 a manganu 1,02 {$\pm$} 0,84 mg{$\bullet$}kg-1. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z malochovů byl v roce 2007 387,1 {$\pm$} 214,3 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, mědi 10,90 {$\pm$} 5,28 mg{$\bullet$}kg-1, zinku 73,54 {$\pm$} 44,33 mg{$\bullet$}kg-1 a manganu 1,28 {$\pm$} 0,75 mg{$\bullet$}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu v čerstvé hmotě žloutku vajec z velkochovů 1071,9 {$\pm$} 543,9 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, Cu 20,63 {$\pm$} 8,85 mg{$\bullet$}kg-1, Zn 29,59 {$\pm$} 8,67 mg{$\bullet$}kg-1 a Mn 1,42 {$\pm$} 0,62 mg{$\bullet$}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu čerstvé hmotě žloutku vajec z malochovů 340,7 {$\pm$} 330,6 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, mědi 17,95 {$\pm$} 6,19 mg{$\bullet$}kg-1, zinku 33,10 {$\pm$} 7,97 mg{$\bullet$}kg-1 a manganu 1,22 {$\pm$} 0,54 mg{$\bullet$}kg-1. Vejce z velkochovů kryjí denní potřebu jódu dospělého člověka z 6,8 {--} 13,5%, mědi z 13 -17,3%, zinku z 2,5 {--} 3,1% a manganu z 0,4 {--} 1,1%. Ze získaných výsledků vyplývá, že pouze obsah jódu ve žloutku je zřetelně ovlivněn jeho příjmem krmnou dávkou, intenzitou snášky a stádiem snáškového cyklu. U ostatních prvků uvedené závislosti nebyly jednoznačné. Koncentrace jódu ve vaječném žloutku byla stanovena spektrofotometricky metodou podle Sandell-Kolthoffa, modifikovanou Bednářem et al., (1964). Obsahy zinku, manganu a mědi ve vaječném žloutku byly stanoveny metodou plamenné absorpční spektrofotometrie (AAS). The aim of the diploma work was to analyticly verify the actual status of the micronutrients (iodine, copper, zinc and manganese) in consumer eggs. The results of the research gives information about the content of the observed micronutrients in egg yolk and the importance of eggs as a source of these micronutrients for the nutrition of people. The eggs came from 13 small flocks and 7 large flocks in both 2007 and 2008. The average content of iodine in fresh matter of yolk of the eggs from the large flocks in 2007 was 1285,2 {$\pm$} 861,6 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, zinc 63,71 {$\pm$} 31,08 mg{$\bullet$}kg-1, copper 7,42 {$\pm$} 4,88 mg{$\bullet$}kg-1 and manganese 1,02 {$\pm$} 0,84 mg{$\bullet$}kg-1. The average content of iodine in fresh matter of yolk of the eggs from the small flocks in 2007 was 387,1 {$\pm$} 214,3 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, Cu 10,90 {$\pm$} 5,28 mg{$\bullet$}kg-1, Zn 73,54 {$\pm$} 44,33 mg{$\bullet$}kg-1 a Mn 1,28 {$\pm$} 0,75 mg{$\bullet$}kg-1. In 2008 the average concentration of iodine in fresh matter of yolk of the eggs from the large flocks was 1071,9 {$\pm$} 543,9 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, Cu 20,63 {$\pm$} 8,85 mg{$\bullet$}kg-1, Zn 29,59 {$\pm$} 8,67 mg{$\bullet$}kg-1 a Mn 1,42 {$\pm$} 0,62 mg{$\bullet$}kg-1. In 2008 the average concentration of iodine in fresh matter of yolk of the eggs from the small flocks was 340,7 {$\pm$} 330,6 {$\mu$}g{$\bullet$}kg-1, Cu 17,95 {$\pm$} 6,19 mg{$\bullet$}kg-1, Zn 33,10 {$\pm$} 7,97 mg{$\bullet$}kg-1 and Mn 1,22 {$\pm$} 0,54 mg{$\bullet$}kg-1. The Eggs from the large flocks cover 6,8 {--} 13,5% of the daily iodine requirement in adults, 13 {--} 17,3% of copper, only 2,5 {--} 3,1% of zinc and 0,4 {--} 1,1% of manganese. The gained results imply that only the content of iodine in the egg yolk is evidently affected by the intake of it in the feeding rations, the intensity of the egg production and the stage of the laying cycle. The stated relations were not definite with the other elements. The concentration of iodine in the egg yolk was assessed spectrophotometrically by the method of Sandell {--} Kolthoff, modified by Bednář et al., (1964). The content of zinc, manganese and copper in the egg yolk were assessed by the method of atomic absorption spectroscopy (AAS).
Keywords:
copper; egg yolk; iodine; manganese; zinc; jód; mangan; měď; vaječný žloutek; zinek Citation: DUŠOVÁ, Hana. Obsah mikroprvků v konzumních vejcích. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/7850