Název:
Vliv kontinuální a rotační pastvy na vybrané fyzikální a chemické vlastnosti půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy)
Překlad názvu:
Influence continuous and rotary pastupe on choice physical and chemical characteristics soil (with specification at the marginal area Šumava)
Autoři:
CODLOVÁ, Petra Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V současné době lze v horských a podhorských oblastech rozdělit systémy pastvy do dvou základních skupin, a to na kontinuální a rotační. Tato problematika nabývá na významu, zejména s přechodem na chov skotu s netržní produkcí mléka, kde jak sečení TTP, tak zejména pastva, je limitujícím faktorem trvale udržitelného zemědělství v těchto oblastech. V současnosti narůstá tlak na zefektivnění výroby nutričně hodnotné píce pro zdravou výživu skotu v ekologicky nezatěžovaném prostředí při minimalizaci nákladů a energetických vstupů. Významnou roli zde, mimo jiné, zaujímají i fyzikální vlastnosti půd, a to jak z hledisek pěstitelských, tak z hlediska druhového složení (např. zvýšený výskyt méně druhotných dvouděložných druhů při nadměrném zatížení pastvin), ovlivnění výživy a kvality porostu v důsledku zhoršené pórovitosti, objemové hmotnosti, minimální vzdušnosti atd. Zhoršené fyzikální vlastnosti půd u pastevních porostů přímo ohrožují základní prvky životního prostředí, zejména pak kvalitu vody. At present the mountains and sub mountains areas of grazing systems divided into two basic groups on a continuous and rotational. This issue is becoming increasinhgly important, especially with shift cattle with non-market production of milk, where pasture, as mowing and grazing, in particular, is a limits factor for sustainable agriculture in these areas. At present, increasing pressure to streamline the production of nutritionally valueble forage for healty nutrition of cattle in ecological environment by minimalisation energetic and financial inputs. Important role here, among other things, taking the physical properties of soils, both from the aspects of production and in terms of species composition (eg increased incidence of lower secondary grass field of the excessive burden on pasture), influence of nutrition and quality of crop due to deterioration in porosity, volume weight, minimum gauziness etc. Degraded physical properties of soil for pasture crops directly threaten the basic elements of the environment, especiallly water quality.
Klíčová slova:
fyzikální vlastnosti půd; pastva kontinuální; pratotechnické zásady; rotační; skot; cattle; pasture {--} continuous; physical properties of soils; principles for pratotechnique pastoral fields; rotational Citace: CODLOVÁ, Petra. Vliv kontinuální a rotační pastvy na vybrané fyzikální a chemické vlastnosti půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy). České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/7688