Název: Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví: Metodika druhu Nmets
Překlad názvu: Methodology of identification and documentation of culinary heritage: The Nmets methodology
Autoři: Korbelářová, Irena ; Dluhošová, Radmila ; Sobotková, Jitka ; Žáček, Rudolf
Typ dokumentu: Metodiky
Rok: 2022
Jazyk: cze
Nakladatel: Slezská univerzita v Opavě
Abstrakt: Metodika se zaměřuje na stravování, kulinární kulturu s cílem poznání, uchování, využívání v tematických výzkumech a zpřístupnění kulinárního dědictví široké veřejnosti formou prezentace, popularizace a edukace. Jejím cílem je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi. Územně jsou postuláty metodiky aplikovatelné na české země, resp. na území současné České republiky. V souladu s projektem, jehož je metodika součástí, bylo zvoleno příkladové území s historickými hodnotami a kulturními i etnografickými specifiky (Slezsko, resp. České Slezsko), do nějž jsou projektovány ikonografické prezentace a vzorové dokumentační záznamy. Metodika je určená odborným pracovníkům kulturních organizací, muzeí a dalších institucí zaměřených na studium regionálních a místních tradic, lidové kultury a vývoje každodennosti; pracovníkům v oblasti památkové péče s potřebou orientovat se v oblasti stravování a hodnot kulinární kultury; badatelům z oblasti historických a příbuzných věd; pracovníkům na různých pozicích v cestovním ruchu a kulturním turismu; dalším profesně aktivním i privátním zájemcům o vývoj stravování a hodnoty kulinárního dědictví.
Klíčová slova: dokumentace; dějiny; identifikace; kulinární dědictví; kulinární kultura; prezentace; Slezsko; stravování; Česko; české země; catering; culinary culture; culinary heritage; Czech lands; Czechia; documentation; history; identification; presentation; Silesia
Číslo projektu: DG18P02OVV067 (CEP)
Poskytovatel projektu: MK0 - Ministerstvo kultury
Poznámka: Metodika byla připravena v rámci projektu č. DG18P02OVV067 Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace programu NAKI II. Osvědčení č. 276 o uznání uplatněné metodiky v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výzkumných organizací a hodnocení programů účelové podpory výzkumu, vývoje a inovací“ bylo vydáno Ministerstvem kultury České republiky dne 5. prosince 2022, č. j. MK 70546/2022 OVV.
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.
(web)

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-512213


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Školství > Veřejné vysoké školy > Slezská univerzita v Opavě
Analytické a metodické materiály > Metodiky
 Záznam vytvořen dne 2023-01-03, naposledy upraven 2023-12-11.


Plný text:
Pokud se vám dokument nezobrazí v prohlížeči, uložte jej na svůj PC a otevřete jej v příslušném programu.
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet