Original title:
Dvojí kvalita potravin jako klamavá obchodní praktika
Translated title:
Dual food quality as misleading commercial practice
Authors:
Kotápišová, Petra ; Patěk, Daniel (advisor) ; Liška, Petr (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] 60 Dvojí kvalita potravin jako klamavá obchodní praktika Abstrakt Předložená práce se zabývá problematikou dvojí kvality potravin, jakožto klamavou obchodní praktikou jednak před novelou Směrnice o nekalých obchodních praktikách z roku 2019 a především i po ní. Cílem práce je obchodní praktiku dvojí kvality potravin charakterizovat, zařadit ji do systému nekalých obchodních praktik podle Směrnice o nekalých obchodních praktikách a Zákona o ochraně spotřebitele a následně popsat novelu Směrnice o nekalých obchodních praktikách a její dopad na český právní řád. V první části práce je dvojí kvalita potravin definována jako obchodní praktika, při které výrobci uvádějí na trh členského státu potraviny, jež mají odlišné složení od potravin prodávaných v jiných členských státech, i když jsou prodávány pod stejnou značkou a ve stejném nebo zaměnitelném obalu. Zároveň jsou v této části práce popsány provedené testy porovnávající kvalitu potravin, pomocí kterých bylo zjištěno, že dvojí kvalita potravin není problémem pouze východních zemí Evropské unie, ale vyskytuje se nahodile bez geografického či jiného vzorce. Druhá část práce se zaměřuje na popis systému právní úpravy nekalých obchodních praktik. Tedy na Směrnici o nekalých obchodních praktikách na evropské úrovni a Zákon o ochraně spotřebitele na úrovni české....61 Dual food quality as a misleading commercial practice Abstract The presented thesis deals with the issue of dual quality of food as a misleading commercial practice, both before and after the amendment of the Unfair Commercial Practices Directive from 2019. The aim of this thesis is to describe the commercial practice of dual food quality, to classify it to the system of unfair commercial practices under the Unfair Commercial Practices Directive and the Consumer Protection Act and then to describe the amendment to the Unfair Commercial Practices Directive and its impact on the Czech legal system. In the first part, the dual quality of food is defined as a commercial practice in which producers place on the market of a Member State food product that has a different composition from food product sold in other Member States, although they are sold under the same brand and in the same or interchangeable packaging. At the same time, this part of the thesis describes the tests performed comparing the quality of food, which found that the dual food quality is not only a problem in the eastern countries of the European Union, but occurs randomly without a geographical or other pattern. The second part of the thesis focuses on the description of the system of legal regulation of unfair commercial practices. That...
Keywords:
Consumer; Dual food quality; Misleading actions; Unfair Commercial Practices Directive; Dvojí kvalita potravin; klamavá jednání; Směrnice o nekalých obchodních praktikách; spotřebitel
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/178457