Název:
Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám
Překlad názvu:
Attitude of the European Union Towards Genetically Modified Foods
Autoři:
PŇÁČKOVÁ, Štěpánka
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze] [eng]
Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO.
This undergraduate thesis deals with the progressive process of some plant´s transformation into cultivated plants and its consequential plant selection by man, up to actual evolution, which is characterised by genetic engineering. Man´s manipulation with the genetic codes of organisms carries its advantages and possible risks which are projected into the attitudes towards production and consumption genetically modified foods. This matter is a frequently discussed theme in Europe, whereas GMO have as opposition as well as supporters. This fact is reflected in the legislation of the European Union, which specifies strict conditions and precautions for GMO.
Klíčová slova:
geneticky modifikované potraviny ;
geneticky modifikovaný organismy (GMO) ;
genové inženýrství ;
klasické šlechtění rostlin ;
legislativa EU v oblasti geneticky modifikovaných potravin ;
postoj EU k dané problematice. ;
výhody a rizika geneticky modifikovaných potravin ;
Vývoj rostlin {--} plodin ;
vědecké bádání {--} Mendel versus Darwin ;
advantages and risks of genetically modified foods ;
attitude of the EU in this field. ;
Evolution of plants into cultivated plants ;
genetic engineering ;
genetically modified foods ;
genetically modified organisms ;
legislation of the EU on genetically modified foods ;
plant selection ;
scientific reasearch {--} Mendel versus Darwin
Citace: PŇÁČKOVÁ, Štěpánka. Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(
web )
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU.
Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/12478
Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-51206
Záznam je zařazen do těchto sbírek: Školství > Veřejné vysoké školy > Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce