Název:
Možnosti rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě v ekologickém zemědělství díky využití genových zdrojů jarních pšenic
Překlad názvu:
Extension of agrobiodiverzity on the organic farming arable land thanks to using of genetic resources of spring wheat
Autoři:
JANČÍKOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předložená diplomová práce, jejímž cílem bylo vyhodnocení možností využití vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schrank) v ekologickém zemědělství s ohledem k možnosti rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě, navazuje na předchozí bakalářskou práci. Východiskem pro její zpracování byl výběr 12 odrůd na základě předchozího screeningu. Na pokusném pozemku JU ZF v Českých Budějovicích a VURV, v.v.i. byly poté založeny přesné maloparcelkové pokusy (2007-2008) s šesti genetickými zdroji pšenice dvouzrnky a šesti odrůdami pšenice seté (4 staré a krajové odrůdy, 2 odrůdy moderní - kontrolní) a vyhodnoceny vybrané morfologické, biologické, hospodářské a jakostní parametry. Z výsledného hodnocení je patrné, že genetické zdroje pšenice mají řadu pozitivních, ale i negativních vlastností. Rychlost růstu, výška rostliny nebo tvar trsu pozitivně přispívá ke zvýšení konkurenční schopnosti vůči plevelům. Na druhou stranu hospodářské vlastnosti, jako sklizňový index, produktivita klasu nebo celková úroveň výnosu je v případě jednotlivých odrůd vysoce variabilní a na snížené úrovni oproti moderním kontrolním odrůdám. Pšenice dvouzrnka ale v systému se sníženými vstupy poskytuje jakostní zrno (vysoký obsah proteinu), které je ale vhodné pro jiné, než klasické pekařské zpracování (nízká bobtnavost bílkovin, vyjádřená Zelenyho sedimentačním testem). Z těchto důvodů se jedná o plodinu vhodnou pro ekologické zemědělství a její pěstování zároveň přispívá k rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě.This Thesis, focused on an evaluation of possible utilization of selected variety of wheat (Triticum aestivum L. and Triticum dicoccum Schrank) in organic farming in the light of possible expansion of agrobiodiverzity on an arable land, is connected with the Bachelor´s Thesis. The starting point of the process was a choice of twelve varieties based on previous screening. Small parcel of land experiments (2007 {--} 2008) with six genetic resources of emmer wheat and six varieties of sown wheat (4 old and land races, 2 modern check control varieties) have been grown on an experimental field of University of South Bohemian and Gene bank at Research Institute of Crop Production (VURV) Prague and subsequent evaluation of morphological, biological, economical and qualitative parameters as well. The results show, that genetic resources of wheat have lots of positive and negative features as well. A speed of growth, a height of plant or a tuft shape positively makes for an increment of a competition ability to weed. On the other hand, farming features e.g. a harvest index, a productivity of spike or a total yield is high variable by single kinds and compared to modern control varieties on a lowered level. Emmer wheat yields qualitative grain (high content of protein) in low imput farming. That is much better for other purposes than typical baker´s work (low swell of proteins expressed by Zeleny´s sedimentation analysis). This type of grown is suitable for organic farming and its growing currently contributes to expansion agrobiodiverzity on an arable land.
Klíčová slova:
agrobiodiverzita; ekologické zemědělství; genetický zdroj; pšenice dvouzrnka; pšenice setá; agrobiodiverzity; ecological agriculture; emmer wheat; genetic resource; soft wheat Citace: JANČÍKOVÁ, Lucie. Možnosti rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě v ekologickém zemědělství díky využití genových zdrojů jarních pšenic. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/11232