Název:
Neformální transmise vernakulárních "babských rad" v prostředí českých mladých dospělých
Překlad názvu:
Informal transmission of vernacular "folk recipes" among Czech young adults
Autoři:
Nôšková, Dominika ; Janeček, Petr (vedoucí práce) ; Půtová, Barbora (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Primárním záměrem bakalářské práce bylo zmapovat proces neformální mezigenerační transmise "babských rad", vernakulárních, často rodinných receptů, které mají souvislost se správným zažíváním a prevencí před trávicími potížemi v prostředí současné české mládeže ve věku mladé dospělosti (tj. 18-25 let). Práce je definována badatelskými otázkami, "Od koho, kdy a kde získala tato generace znalost babských rad", "Předává tato generace aktivně babské rady?" "Komu, kdy a v jakých situacích je toto převádění uskutečněno?". Dokumentace dat byla primárně prováděna na základě neformálních i formalizovaných rozhovorů s tázanými. Součástí práce je i teoreticko-historická část, snažící se v dialogu s etnologickou a folkloristickou literaturou definovat koncept "babské rady". Za pomoci internetové analýzy, polostrukturovaných rozhovorů a dotazníkového šetření jsem došla k závěru, že babské rady jsou stále diskutovaným tématem. Zejména se tomu přibližují mladí dospělí, pocházející z menších měst a vesnic, kteří se přestěhovali do Prahy ve věku mezi 12-15 lety. S odkazem na rozhovory a výsledky z dotazníků jsou to více ženy, které poskytují, předávají a praktikují babské rady v běžném životě. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)The primary purpose of the bachelor's thesis was to map out the process of informal intergenerational transmission of "recipe knowledge", vernacular, often family recipes that have to do with proper digestion and prevention of indigestion in the environment of contemporary Czech youth at the age of young adulthood (i.e., 18-25 years). The work is defined by research questions, "From whom, when and where did this generation gain knowledge of recipes", "Does this generation actively pass on recipe knowledge?" "To whom, when and in what situations is this transfer made?" " The data documentation was primarily conducted on the basis of both informal and formalized interviews with the interviewees. Part of the work is a theoreticalhistorical part, seeking to define the concept of "recipe knowledge" in dialogue with ethnological and folklorist literature. Using internet analysis, semi-structured interviews and a questionnaire investigation, I have come to the conclusion that recipe knowledge or advice is still a topic of discussion. Young adults, from smaller towns and villages, who moved to Prague between the ages of 12-15, are particularly close to this. Referring to the interviews and results from the questionnaires, it is more women who provide, pass on and practice grandmotherly advice in everyday life....
Klíčová slova:
Babská rada|zažívání|kulturní praktika|neformální transmise|vernakulární kultura|generační repertoár; Folk recipe|digestion|cultural practice|informal transmission|vernacular culture|generational repertoire