Název:
Zpracování pratotechnických zásad pro pastevní areály s degradací fyzikálních a chemických parametrů půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy)
Překlad názvu:
Processing grower fundamentls for herdsman area with degradation physical and chemical parameter soil (with specification at the marginal area Šumava)
Autoři:
LENCOVÁ, Daniela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Trvalé travní porosty jsou významnou zemědělskou kulturou v České republice. Jejich funkce v krajině je především protierozní a krajinotvorná. Při současné vysoké úrovni zornění oproti jiným evropským státům lze předpokládat další nárůst těchto ploch spojený s nutností jejich obhospodařování. Nedostatečná úroveň uplatňovaných pratotechnických opatření může vyvolat posun kladného vlivu pastvy na kvalitu životního prostředí k vlivu negativnímu. Nadměrné zatížení porostu spojené s absencí potřebných zásahů vede k degradaci fyzikálních a chemických vlastností půdy. Nejčastěji dochází k vyšlapání travního drnu, zhutnění půdy a vzniku erozních procesů. Přehlížení tohoto závažného stavu vede k naprostému znehodnocení pozemku, a proto je nezbytné přijmout a důsledně dodržovat komplexní soubor pratotechnických opatření vedoucích k postupné nápravě a eliminaci negativního vlivu pastvy na pozemek. Tato práce se zabývá zpracováním souboru pratotechnických opatření na základě zjištěných vazeb mezi druhem pastevního systému a vyhodnocenými fyzikálními a chemickými parametry půd ve 2 modelových územích (pastevní areál Ostřice, pastevní areál Jenín-Babín). Permanent grass overgrowth holds a great importance in the Czech Republic's agriculture. It's functions in the landscape are mostly anti-erosive and landscape-creating. In comparison to other European countries, the ploughed area in the Czech Republic is larger. Therefore it is possible to expect an increase in the overall dimension of the ploughed area, which brings a necessity of land management. An insufficient level of used pratotechnical actions can cause a shift in the effects of grazing on the environment - from the positive to the negative. An excessive straining of herbage linked to the absence of needed interventions leads to a degradation of physical and chemical attributes of the soil. The problem that appears the most is treading out the grass sod, compacting the soil and beginning of the erosive processes. Overlooking this serious frame leads to total devaluation of the land. Therefore adopting and consistent keeping of comprehensive collection of pratotechnical actions, that lead to gradual make up and elimination of the negative effects of the grazing on the land, is vital. This thesis deals with processing the collection of pratotechnical actions, on the basis of realized links between the type of grazing system and evaluated physical and chemical parameters of soils, in two-model areas {--} grazing area Ostřice and grazing area Jenín-Babín.
Klíčová slova:
fyzikální vlastnosti půd; pastva kontinuální; pratotechnické zásady; rotační; skot; cattle; pasture {--} continuous; physical properties of soils; principles for pratotechnique pastoral fields; rotational Citace: LENCOVÁ, Daniela. Zpracování pratotechnických zásad pro pastevní areály s degradací fyzikálních a chemických parametrů půd (se specifikací na podhorskou oblast Šumavy). České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/7686